Isolation and Characterization of a Fungus Which Produce Antimicrobial Substance (I)

항생물질을 생산하는 곰팡이의 분리 및 그 생산조건 (제1보)

  • Sung, Chang Keun (Dept. of Food Sci. and Tech., Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Kim, Chan Jo (Dept. of Food Sci. and Tech., Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.)
  • 성창근 (충남대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 김찬조 (충남대학교 농과대학 식품가공학과)
  • Published : 1984.06.30

Abstract

The followings are the results obtained from the investigation of isolation and cultural conditions of a fungus producing antibiotic from humus, spring soil, paddy, field and etc. 1. Among fungi which were capable of antimicrobial sub stance producing at the $45^{\circ}C$, Strain H-3 was selected as test st rain because of its efficiency in antimicrobial substance producing. 2. Strain H-3 was identified as a Aspergullus fumigatus by the mophological properties. 3. The compositions of optimun media for the production of antimicrobial substance were followed;glucose 20g, $NaNO_3$ 3g, $K_2HPO_4$ 1g, $CaCl_2$ 0.5g, $MgSo_4$ 0.5g, $FeSO_4$ 0.005g. 4. Optimum culture conditions were founded to be pH 5.0, $40^{\circ}C$ respectively. 5. The maximum antimicrobial substance producing obtained in this study was showed 14mm of clear zone after 72 hrs incubation under the optimum conditions. 6. AF-c substance was active against Gram-positive, Gram-negative bacteria, and yeast but not mold in its biological properties.

퇴비 온천 논밭토양 등으로부터 항생물질을 생산하는 호열성 곰팡이를 분리하고 그 생산조건을 검토하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. $45^{\circ}C$에서 생육하는 곰팡이 중 항균력이 강한 H-3균주를 선발하였다. 2. H-3 균주는 형태적 특성에 따라 Aspergillus fumigatus의 근연균으로 동정되었다. 3. 최적배지의 조성은 glucose 20g, $NaNO_3$ 3g, $K_2HPO_4$ 1g, $CaCl_2$ 0.5g, $MgSo_4$ 0.5g, $FeSO_4$ 0.005g이었다. 4. 항생물질 생산을 위한 최적 pH와 온도는 각각 pH5 및 $40^{\circ}C$이었다. 5. 최적 조건하에서 항생물질 생산은 14mm의 저태환으로 72hrs후에 최고에 달하였다. 6. 조정제한 항생물질은 그람양성 및 그람음성 세균과 효모에는 활성이 높았으나 곰팡이에 대해서는 항균력을 볼수 없었다.

Keywords