Korean Journal of Agricultural Science (농업과학연구)
- Volume 11 Issue 2
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- Pages.278-283
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- 1984
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- 2466-2402(pISSN)
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- 2466-2410(eISSN)
The Shearing Characteristics of Cornstalks for Various Knife Approach Angles and Shear Angles
진입각(進入角) 및 전단각의(剪斷角) 변화(變化)에 따른 옥수수줄기의 전단(剪斷) 특성(特性)
- Huh, Yun Kun (Dept. of Agricultural Machinery Engineering, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.) ;
- Myung, Byung Soo (Dept. of Agricultural Machinery Engineering, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.)
- Published : 1984.12.31
Abstract
Shearing characteristics of cornstalks were investigated under quasi-static conditions at various knife approach angles and shear angles in order to determine their importance to the cutting action of mowers. Corn variety used in this study was pioneer that was grown in the field of Chungnam National University. The results obtained were as follows: 1. The shearing process had two shearing stages in cornstalks, which was different from those of rice and other forage crops due to the hard crust. 2. Force and energy of shear were decreased progresively with height of the cornstalks. 3. The minimum shear force occured at shear angle of about
사료작물(飼料作物)의 확대재배(擴大栽培)는 이의 수확(收穫) 및 가공작업(加工作業)의 기계화(機械化)를 필요(必要)로 하는 작물(作物)의 역학적(力學的) 특성(特性)이 기계설계(機械設計)가 기초(基礎)가 된다. 따라서 옥수수 줄기의 전단시(剪斷時) 최적전단조건(最適剪斷條件)을 제시(提示)코져 출후(出後) 26일(日)에 Pioneer 품종(品種)의 옥수수에 대(對)하여 전단(剪斷)날의 진입각(進入角) 및 전단각(剪斷角)의 변화(變化)에 따른 전단력(剪斷力) 및 전단(剪斷)에너지를 측정(測定)하였고 아울러 옥수수줄기의 부위별(部位別) 전단특성(剪斷特性)을 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 옥수수줄기의 전단과정(剪斷過程)은 벼의 전단(剪斷)과는 달리 압축과정(압縮過程) 제1차전단(第一次剪斷) 및 제2차전단(第二次剪斷)으로 이루어 진다. 2. 옥수수줄기의 부위별(部位別) 전단력(剪斷力) 및 전단(剪斷)에너지는 상부(上部)로 갈수록 감소(減少)하였다. 3. 전단력(剪斷力)이 최소(最小)인 최적전단조건(最適剪斷條件)은 진입각(進入角)
Keywords