Effects of Rice Straw on the Microflora in Submerged Soil -I. Effects of Rice Straw on the Microflor in Relation to Nitrogen Metabolism in Submerged Soil

볏짚 시용(施用)이 논토양(土壤)의 미생물상(微生物相)에 미치는 영향(影響) -I. 질소대사(窒素代謝)에 관여(關與)하는 미생물(微生物)과 토양성분(土壤成分)

  • Published : 1984.06.25

Abstract

These studies were carried out to investigate the effects of rice straw on microflora in relation to nitrogen metabolism in submerged soil. Rice plants were cultured in submerged soil to which rice straw was applied. In the submerged soil applied with rice straw the value of Eh lowered. pH was higher in the upper layer than in the lower. The content of iron(II) in submerged soil increased, while that of ammonium nitrogen decreased when rice straw was applied and nitrate-nitrogen was hardly detected during the rice cultivation period Under application of rice straw the number of denitrifying bacteria observed to increase at the early growing stage of rice plant and to decrease thereafter, and that of nitrate reducing bacteria increased at the late growing stage. The number of ammonium oxidizing bacteria and that of nitrite oxidizing bacteria decreased continually but the latter were rather sharply decreased.

논토양(土壤)에 볏짚을 시용(施用)하고 투수조건(透水條件)으로 수도(水稻)를 재배(栽培)하면서 경시적(經時的)으로 질소대식(窒素代識)에 관여(關與)하는 미생물(微生物)의 소장(消長)과 토양성분(土壤成分)의 변화(變化)를 조사(調査)하여 얻어진 결과(結果)는 다음과 같다. 토양중(土壤中) Eh는 경시적(經時的)으로 저하(低下)했으며 볏짚시용구(施用區)의 Eh가 더욱 낮다. pH는 상층(上層)이 하층(下層)보다 약간 높았다. 이가철(二價鐵)은 함량(含量)이 볏짚시용(施用)으로 증가(增加)되었으며 경시적(經時的)으로 증가(增加)하는 경향(傾向)이었다. $NH_4$-N는 생육초기(生育初期)에 볏짚시용구(施用區)가 함량(含量)이 낮고 $NO_3$-N는 거의 검출(檢出)되지 않았다. 탈실균(脫室菌)은 담수초기(湛水初期)에 상층(上層)에서 높았으며 볏짚시용(施用)으로 생육초기(生育初期)에 약간 균수증가(菌數增加)가 있었다. 경시적(經時的)으로 탈질균(脫窒菌)은 감소(減少)하는 경향(傾向)이었으며 질산환원균(窒酸還元菌)은 증가(增加)하였다. 암모니아 산화균(酸化菌)은 상층(上層)의 균수(菌數)가 하층(下層)보다 많았다. 아질산산화균(亞窒酸酸化菌)은 경시적(經時的)으로 감소(減少)하고 볏짚시용(施用)으로 균수(菌數)가 더욱 감소(減少)되었다. 토양중(土壤中) 이가철함량(二價鐵含量)과 탈질균(脫窒菌)과는 부(負)의 상관(相關)이 비교적 높으며 질산환원균(窒酸還元菌)과는 정(正)의 상관(相關)은 있으나 유의성(有意性)은 없었다. 암모니아산화균(酸化菌)과 그 이가철함량(二價鐵含量)과는 일정(一定)한 상관관계(相關關係)를 나타내지 못하고 있으며 $NH_4$-N 함량(含量)과도 뚜렷한 유의상관(有意相關)이 없었다.

Keywords