유채 지방산조성 개량육종에 관한 연구 - 제 16 보 유채 시비수준이 유지함량 및 지방산조성에 미치는 영향-

Breeding for Improvement of Fatty Acid Composition in Rapeseed Brassica napus L. XVI. Effect of Fertilizer level on the Oil Content and Fatty Acid Composition of Rapeseed

  • Kwon, B.S. (Crop Experiment Station, ORD) ;
  • Lee,J.I. (Crop Experiment Station, ORD) ;
  • Kim, S.K. (Crop Experiment Station, ORD) ;
  • Chee, Y.A. (College of Agriculture, Seoul Natl. Univ.)
  • 발행 : 1984.07.01

초록

답리작과 전작 유채재배에서 지방산조성이 개량된 품종을 공시하여 시비량을 달리했을 때의 토양화학적 성질, 종실의 유분함량 및 지방산조성의 변화를 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 유분함량은 전작재배에서보다 답리작재배에서 높았고 지방산조성에서는 Palmitic. Linoleic. Linolenic acid함량은 답리작재배에서 높았으며 Stearic과 Oleic acid는 전작재배에서 높아지는 경향이었다. 2. 질소시용은 많을수록 함유율이 증가하는 경향이나 15kg/10a 이상에서는 오히려 감소하였으며 인산과 가리는 모두 증가할수록 함유율이 증가하였다. 3.양질 지방산인 Oleic+Linoleic acid의 함량은 답리작보다는 전작재배의 경우 평균 2∼5% 더 높아서 유질이며 우수하였다. 4. Oleic acid와 Linoleic acid 함량은 질소의 증시에 의해 증가하는 경향이며 인산과 가리에서는 전작인 경우 8kg/10a까지는 증가하나 그 이상에서는 감소하였으며 답리작에서는 인산, 가리의 증시효과가 없었다.

This experiment was conducted to investigate the oil content, change of fatty acid composition affected by ferlilizer levels in upland and paddy field cultivation of rapeseed, The oil content with the fatty acid such as palmitic, linoleic and linolenic was increased in the winter crop on drained paddy field compared with those of upland field in which oleic and stearic fatty acid was increased. Unsaturated, good quality fatty acid content such as oleic and linoleic acid in the cultivation of upland field was higher by 2-5% than those of paddy field. Oleic and linoleic fatty acid contents showed increased with increment of nitrogen fertilizer up to 15kg/10a, and showed same trend until 80kg/ha fertilization level of phosphate and potassium in upland field but there was no effect in paddy field cultivation.

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