Tentative Identification of Ginseng Flavor Components by Capillary Gas Chromatography and Mass Spectrometry

모세관(毛細管) GC/MS에 의한 인삼향기성분(人蓼香氣成分)의 일차적(一次的) 동정(同定)

  • Published : 1984.12.30

Abstract

Volatile flavor components of raw ginseng were collected from the manufacturing process of ginseng extract. Flavor components were separated by capillary column chromatography using SE-54 stationary phase and individual components were identified by means of GC/MS. Twenty six compounds including monoterpenes, esters, ethers, and sesquiterpenoids were tentatively identified. Major flavor components characteristic to ginseng appeared to he sesqiterpenoids such as ${\alpha}-gurjunene,\;{\beta}-maaliene,\;{\alpha}-guaiene,\;{\beta}-patchoulene$, (-)aromadendrene, and ${\beta}-elemene$.

수삼(水蔘)으로부터 얻은 방향성(芳香性) 화합물(化合物)을 hexane으로 추출(抽出)한 분획(分劃)을 모세관 칼럼 크로마토그라피법으로 분리(分離)한 결과(結果) 약 50까지의 성분(成分)이 분리(分離)되었으며 이중에서 GC/MS에 의해서 26가지를 일차적(一次的)으로 동정(同定)할 수 있었다. 이들 중에는 ester와 ether가 절반가량 되었으며 나머지는 3가지의 monoterpene과 7가지의 sesquiterpene, 2가지의 sesquiterpenol, 한가지의 sesquiterpenediol이 동정(同定)되었다. 보고(報告)된 Kovat지수(指數)와 비교해 본 결과 ${\alpha}-guaine$만이 일치(一致)하였다. 인삼(人蔘)의 특유(特有)한 향기성분(香氣成分)은 이들 sesquiterpenoid중에서 몇 가지 성분일 것으로 추측된다.

Keywords