Production of Inulase Using Jerusalem Artichoke Tuber Extract

돼지감자 추출물을 이용한 이눌라아제 생산

  • Choi, Weon-Sang (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)) ;
  • Choe, Yong-Kyung (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)) ;
  • Kim, Su-Il (Department of Agricultural Chemistry, Seoul National University) ;
  • Byun, Si-Myung (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST))
  • 최원상 (한국과학기술원 생물공학과) ;
  • 최용경 (한국과학기술원 생물공학과) ;
  • 김수일 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 변시명 (한국과학기술원 생물공학과)
  • Published : 1984.12.30

Abstract

To produce inulase from Kluyveromyces fragilis No.351 using Jerusalem artichoke tuber extract, optimization of the condition was conducted. As results, the optimal concentration of artichoke tuber extract was 3.5 % and bactocasitone showed better production than yeast extract. The optimal temperature and pH were $30^{\circ}C$ and 5.5, respectively. The addition of $NH_4H_2PO_4$ increased the enzyme production. Inulase synthesis was growth-associated and the enzyme production increased as concentration of dissolved oxygen increased. A higher quantity of industrial grade inulase was prepared by the combination of ultrafiltration and ethanol precipitation with 72% recovery.

Kluyveromyces fragilis No.351을 이용하여 이눌라아제 생산을 최대로 할수있는 배지 조성 및 배양 조건을 조사하였다. 탄소원 및 inducer로는 돼지감자 추출액을 이용하였으며 전체 중량 3.5%가 가장 적합하였다. 일반적으로 많이 이용되는 유기 질소원인 yeast extract보다 bactocasitone이 더 좋았고 2.0%에서 효소 생성이 최대로 되었다. 초기 pH 5.5 및 $30^{\circ}C$가 알맞은 배양조건이었으며, $NH_4H_2PO_4$ 0.5% 첨가로 효소 생성이 증가되었다. 이눌라아제의 생성은 통기를 높여감에 따라 더욱 많이 생성되었고 intracellular inulase의 생성은 균체증식에 비례하여 증가되었다. Ultrafiltration과 에탄올 침전법을 이용하여 효소를 회수한 결과 72%의 수율을 얻을 수 있었다.

Keywords