Prediction of Weight Losses and Quality Changes in Long Storage of Apples

사과 장기(長期) 저장(貯藏)에 있어서 중량감소(重量減少)와 품질변화(品質變化)의 예측(豫測)

  • 고하영 (농어촌개발공사 식품연구소) ;
  • 박무현 (농어촌개발공사 식품연구소) ;
  • 신동화 (농어촌개발공사 식품연구소) ;
  • 민병용 (농어촌개발공사 식품연구소)
  • Published : 1984.09.30

Abstract

Changes of weight loss and quality in 3 different apple cultivars and four storage conditions were investigated for 6 month storage. Weight loss changes in the pilot scale low temperature storage $(^{\circ}C)$ could be predicted with linear equations. Quality defects were remarkably increased at 5% of weight loss in all cultivars and storage conditions. It was possible to predict by linear equations the quality of apples by measuring acidity and texture highly correlated to the sensory scores.

3품종의 사과를 4가지의 저장 조건에서 6개월간 저장하면서 중량감소(重量減少)와 품질(品質)의 변화(變化)를 조사(調査)한 후에 이들의 변화를 예측할 수 있는 식을 얻었다. 소형저온저장고 $(^{\circ}C)$에서 발생된 중량감소율의 변화는 직선식으로 예측할 수 있었으며, 품질은 품종이나 저장 조건에 관계 없이 중량감소가 5%이상 발생되면 현저히 열화(劣化)되었다. 또한 저장중 품질의 변화를 사과의 경도 및 산도 만을 측정하여 관능검사와 같은 결과를 얻을 수 있는 직선식을 만들어 상품성 예측을 가능케하였다.

Keywords