한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제16권4호
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- Pages.472-474
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- 1984
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- 0367-6293(pISSN)
Gel filtration에 의한 콩나물 제조중(製造中) 단백질(蛋白質)의 변화조사(變化調査)
Changes of Protein During Growth of Soybean Sprout
- Yang, Cha-Bum (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
- Park, Sang-Ki (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
- Yoon, Suk-Kwon (Dongduck Womans University)
- 발행 : 1984.12.30
초록
대두(大豆)와 대두(大豆)의 발아과정별(發芽過程別) 수추출단백질(水抽出蛋白質)을 Sephadex G-200에 의해서 gel fietration 으로 분획(分劃)한 결과 자엽부(子葉部)에서는 5 개의 분획 (A, B, C, D 및 E) 이 얻어졌고 표품(標品)의 gel filtration과 disc gel electrophoresis 로서 그중(中) A분획이 혼탁물질, B가 11S, C가 7 S, D가 2S로 동정(同定)되었으며 E는 전기영동상에 1 peak를 보였다. 발아(發芽)에 따른 이들 분획(分劃) 변화(變化)는 자명부(子蓂部)에서는 7 S가 먼저 감소되고 2 S가 그 다음이며 11S가 맨나중에 감소되었다. A분획(分劃)은 6 일까지 증가되다가 감소를 보이고 E분획(分劃)은 계속 증가추세를 보이었다. 배축(胚軸)에서는 단지 2 개의 분획(分劃)이 나타났고 그 하나는 B+C(11S+ 7S)의 혼합물이었고 다른 하나는 E분획(分劃)이었다. 발아(發芽)에 따라서 11S+ 7 S 분획(分劃)은 큰 변화(變化)가 없었고 E 분획(分劃)은 약간의 증가를 보였다.
Gel filtration of water soluble protein of soybean and cotyledon of sprout at various growth stages by using Sephadex G-200 showed 5 fractions (A,B,C,D and E). According to gel filteration and disc gel electrophoresis, fraction B,C and D were identified as 11S,7S and 2S, respectively. Fraction A was turbid substance and fraction E showed 1 peak. During growth of sprout 7S decreased firstly, 2S secondly and 11S lastly in cotyledon. Fraction A increased until 6th day and decreased thereafter while E increased throughout the growth. In axis only two fractions (11S+7S and E) were showed, and 11S+7S fraction was little changed and fraction E increased slightly with the growth.
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