Extrusion Process of Barley Flour for Snack Processing

스낵제조를 위한 보리의 압출성형공정

  • Published : 1984.12.30

Abstract

To expand the utility of barley the experiments on the extrusion characteristics of barley flour for snack processing were carried out and the effects of the extrusion conditions on the quality of the extrudates were investigated. The optimum moisture content of barley flour for snack processing was 20%. The moisture content and the density of the extrudates decreased with increasing extrusion temperature and decreasing die size. The die swell ranged from 0.98 to 2.18 according to various extrusion conditions and decreased with increasing temperature above $150^{\circ}C$. The lightness, redness and yellowness increased at higher temperature. The water absorption index and the water solubility index showed their maximum values at $180^{\circ}C$.The gelatinization degree of the extrudates increased with increasing temperature. The fracture fore, Young's modulus and maximum fiber stress decreased, but the deformation to fracture increased, with increasing temperature and decreasing die size. The yield force in puncture test showed lower values at higher temperature. The size and the fraction of the air cells increased with increasing temperature and decreasing die size. The optimum extrusion conditions of barley for snack processing were at the temperature of $180^{\circ}C$, with the die size of 4.5mm when processed at 160 rpm.

스낵가공을 위한 보리의 압출성형특성을 조사하였고 가공조건이 제품의 품질에 미치는 영향을 분석하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 압출성형을 위한 원료 보리의 적정 수분함량은 20%였으며 extrudate의 수분함량은 extrusion 온도가 증가할수록 die 크기가 감소할수록 낮았으며 Harper의 실험식에 의한 예측수분함량과 잘 일치하였다. Die swell은 0.98-2.18 정도의 값을 나타내었으며, $150^{\circ}C$ 이상에서 온도가 증가함에 따라 감소하였다. Extrudate의 밀도는 온도가 높을수록 die 크기가 작을수록 감소하였다. 또한 색택은 온도가 증가함에 따라 L, a, b 치가 큰 값을 나타내었다. 흡수율과 용해율은 $180^{\circ}C$에서 최대치를 나타내었으며 호화도는 온도가 증가함에 따라 증가하였다. Extrudate의 파괴응력, 영률, 최대응력은 온도가 높을수록 die 크기가 작을수록 감소하였으며 파괴점까지의 변형은 반대양상을 나타내었다. 또한 온도가 증가함에 따라 extrudate의 내부기공의 크기 및 비율이 증가하였다. 이상의 결과를 종합하여 볼때, 보리 스낵가공을 위한 최적 extrusion 조건은 스크류 회전속도 160 rpm에서 원료수분함량 20%, 온도 $180^{\circ}C$, die 크기 4.5 mm인 경우이었다.

Keywords