감마선조사가 저장중 마늘의 생리적 특성에 미치는 영향

Effect of Gamma Irradiation on the Physiological Characteristics of Garlic Bulbs During Storage

  • 발행 : 1984.12.30

초록

감마선 조사 (50, 100 및 500 Gy) 가 수확후 마늘의 생리적 특성에 미치는 영향을 검토하기 위하여 저온 $(3\;{\pm}\;1\;^{\circ}C$, R. H. 70-80%) 과 실온 $(12{\pm}\;5\;^{\circ}C$, R. H. 75-85%)에 10개월간 저장하면서 실험을 수행하였다. 마늘의 호흡량은 감마선 조사에 의해 일시적으로 자극되었으며, 기간의 경과에 따라 호흡량은 저장조건에 상당한 영향을 받았다. 모든 조사 (照射) 구와 저온 저장구는 저장 10개월까지 발아가 완전히 억제되었으나, 비조사구와 50Gy 조사구에서는 저장후 4 개월경부터 발근 현상을 보였다. 적정 선량의 감마선 조사는 저장중 마늘의 중량변화 및 변폐율의 감소효과를 나타내었으며, 이와 같은 현상은 비조사구 마늘이 발아되면서부터 유의적인 차이를 보였다. 또한 발아억제를 위한 감마선 조사는 마늘의 견고도에 영향을 미치지 않았다.

This study was intended to investigate the physiological effect of gamma irradiation at 50, 100 and 500 Gy on the garlic bulbs stored at low temperature of $3\;{\pm}\;1\;^{\circ}C$ and a relative humidity of 70-80%, and room temperature of $12\;{\pm}\;5\;^{\circ}C$ and a relative humidity of 75-85%, respectively for 10 months. Irradiation treatment stimulated temporary the respiration of garlic, which was greatly affected by storage conditions later. Sprouting of garlic was effectively inhibited in the all irradiated and low temperature groups until 10 months of storage, while the nonirradiated and 50 Gy groups were partially rooted around the 4th month after storage under both conditions. Weight loss and spoilage were shown to be little affected by irradiation until the nonirradiated garlic sprouted, and at the latter stage of storage period, the optimum dose of irradiation showed a significant effect on the reduction of weight loss and spoilage in stored garlic. It was also found that irradiation for sprout inhibition did not influence the firmness of garlic cloves.

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