Lipid Components of Rice Bran of Tongil and Japonica Type Varieties

통일계(統一系) 및 일반계(一般系) 쌀겨의 지질(脂質) 성분(成分)

  • Ahn, Tae-Hoe (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Rhee, Chong-Ouk (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Dong-Youn (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
  • 안태회 (전남대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 이종욱 (전남대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 김동연 (전남대학교 농과대학 식품가공학과)
  • Published : 1984.06.30

Abstract

Total lipid contents in rice bran for Poong-San(Tongil) and Dong-Jin(Japonica) were 16.13% and 16.97%, respectively. Neutral lipids for Pong-San(75.20%) were slightly higher than those for Dong-Jin(73.69%), whereas contents of glycolipid for Poong-San(16.71%) were lower than those for Dong-Jin(22.80%). Contents of phospholipid in Poong-San(8.09%) were much higher than those in Dong-Jin(3.51%). Acid, peroxide and thiobarbituric acid value of total lipids extracted from rice bran of Poong-San were slightly lower than those of Dong-Jin. Iodine value showed the reverse trend. The neutral lipids were fractionated and identified as hydrocarbon, esterified sterol, triglyceride, free fatty acid, free sterol, diglyceride and monoglyceride. Triglyceride contents were less than common edible oils, but diglyceride and monoglyceride contents were higher. Among the glycolipids contained in the polar lipids, esterified sterylglycoside(11.46%) was the most abundant. Of the phospholipids, phosphatidyl ethanolamine, phosphatidyl inositol and phosphatidyl choline were the major components. Main fatty acids in the total lipids, three lipid components and stepwise eluted individual lipids were olelic acid, linoleic acid and palmitic acid. The fatty acid composition of the neutral lipids was similar to that of the total lipids. In glycolipids, the content of linoleic acid was higher than that of oleic acid, and palmitic acid was predominant in the fatty acid composition of the esterified sterylglycoside.

통일계(統一系)(풍산)와 일반계(一般系)(동진)의 쌀겨로부터 추출한 지질(脂質)의 조성(組成)을 관, 박충, 가스-액체 크로마토그래피에 의하여 분리(分離) 정량(定量)하었다. 쌀겨의 전지질(全指質) 함량은 일반계(一般系)가 16. 13%, 일반계(一般系)가 16.97%였고 통일계(統一系)의 중성지질(中性脂質)은 75.20%로 일반계(一般系)의 73.69%보다 약간 높았고 당지질(塘脂質) 함량은 통일RP(統一系)에 16.71%로 일반계(一般系)의 22.80% 보다 월등하게 낮았다. 중성지질(中性脂質)은 트리 -글리세리드, 더 글리세리드, 에스테르화 스테롤이 주성분이었고 당지질(糖指質)분 에스테르화 스테릴글리코시드가 가장 많았으며 그외 다른 구성 당지질은 미량성분이었다. 인지질은 포스파티딜 에타놀아민, 포스파티딜 콜린. 포스파티딜 이노시톨이 주요성분 이었다. 전지질(全脂質)의 지방산 조성은 팔미트산, 올레산, 리놀레산이 주요성분이었다. 특히 불포화지방산의 조성에서 올레산의 함량은 통일계(統一系) (43.84%)가 일반계(一般系) (40.33%)보다 높은 반면 리놀레산의 함량은 통일계(統一系) (34.64%)가 일반계 (38.99%)보다 낮았다. 중성지질(中性脂質)의 지방산 조성은 전지질의 지방산 조성과 유사하였고당지질의 지방산 조성은 리놀레산이 올레산보다 많았으며 에스테르화 스테릴글리코시드에는 특이하게 팔미트산이 많았다.

Keywords