한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제16권1호
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- Pages.83-89
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- 1984
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- 0367-6293(pISSN)
Pilot Scale 연속식(連速式) 김치순간살균(瞬間殺菌) 장치(裝置)의 설계(設計) 및 제작(製作)
Design and Fabrication of a Pilot Scale Continuous Kimchi Pasteurizer
- Kim, Kong-Hwan (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Seoul National University) ;
- Gil, Gwang-Hoon (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Seoul National University) ;
- Chun, Jae-Kun (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Seoul National University)
- 발행 : 1984.03.30
초록
김치로부터 김치액(液)만을 분리(分離)하여 가열살균(加熱殺菌)한후 고형물(固形物)과 재혼합(再混合)하는 살균방식(殺菌方式)을 공업적(工業的) 김치생산(生産)에 적용(適用)시키기위해 pilot scale 연속식(連速式) 살균장치(殺菌裝置)를 설계(設計) 제작(製作)하여 설계기준(設計基準) 및 제작방법(製作方法)을 제시(提示)하였고 장치(裝置)의 열수지분석(熱收支分析)을 통해 장치(裝置)의 적정설계(適正設計) 및 제작(製作) 여부(與否)를 검토(檢討)하였다. 살균장치(殺菌裝置)는 김치액분리(液分離) 혼합부(混合部), 여열부(予熱部), 살균부(殺菌部), 여냉부(予冷部) 및 냉각부(冷却部)의 5개부(個部)로 구성(構成)하였다. 살균장치내(殺菌裝置內) 열교환부(熱交換部)의 소요관(所要菅)길이는 김치액(液)의 유속(流速) 5 kg/min, 총괄열전달계수(總括熱傳達係數)
In order to study the feasibility of industrial application of Kimchi juice separation-pasteurization method, a pilot scale Kimchi pasteurizer was designed and fabricated. The apparatus consisted of five sections: Kimchi juice separation-mixing, holding, precooling and cooling sections. Stainless steel pipelengths required for the heat exchanging sections were determined based on an equation,
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