Rheological Properties of Gelatinized Dilute Rice Starch Solutions

쌀전분 희석 호화액의 유동학적 특성

  • Published : 1984.03.30

Abstract

Rheological properties of waxy and non-waxy rice starch solutions were evaluated with a narrow gap rotational and Cannon Fenske viscometers. The gelatinized rice starch solutions containing 0.2-1.0% starch displayed pseudoplastic flow behavior. At higher starch level, degree of pseudoplasticity of waxy rice starch solutions increased, while that of non-waxy rice did not changed apparently. The consistency coefficient (K) of non-waxy rice starch solutions increased with increasing gelatinization temperature, but waxy rice starch solutions remained constant, and in alkaline aqueous solutions both of them showed increasing K values. The value of K increased exponentially with an increase in concentration. The effect of the temperature on the viscosity of the solutions followed Arrhenius' type equation, and the activation energies were in the range of 3.675-3.775 kcal/g-mol that were near to that of pure water. The changes of reduced viscosity with concentration were followed Huggin's equation and the values of intrinsic viscosity and interaction coefficient were 0.78-1.59 dl/g and 0.67-2.75, respectively.

멥쌀 및 찹쌀 전분을 상압과 가압가열 및 알칼리 호화한 회석전분 호화액에 대해 유동특성을 검토하였다. 전분농도 $0.2{\sim}1.0%$의 저농도의 호화전분액은 지수법칙 유체의 유동거동을 나타내었으며 아밀로오스 함량에 따라 크게 좌우되어 아밀로오스 함량이 많은 멥쌀은 점성이 낮고 뉴우톤 유체의 경향을 나타내었으며 농도에 대한 영향이 작았다. 찹쌀 전분은 농도가 증가함에 따라 의가소성 성질이 강해졌으며 농도에 따라 급격히 점도가 증가하였다. 가압호화시킨 경우 찹쌀 전분 호화액의 점조도 지수 및 유동 거동 지수는 상압 호화액에 비하여 거의 변화가 없었으나 멥쌀 전분 호화액의 점조도 지수값은 현저히 증가하는 현상을 보였다. 가압 가열호화 및 알칼리 호화 용액은 상압 가열호화에 비해 훨씬 높은 점성을 보였다. 가열 호화 및 알칼리호화액의 겉보기 점도에 대한 온도의 영향을 검토해 본 결과 아레니우스식의 형태에 따름을 알 수 있었다.

Keywords