Influence of Edible Oil, Casein, Calcium and Magnesium on Serum Cholesterol Level in Rabbit

식용유, 카제인 및 칼슘, 마그네슘 첨가식이가 토끼의 혈청 Cholesterol 치에 미치는 영향

  • Nam, Hyun Keun (Gwangju Health Junior College Department of Food and Nutrition Science)
  • 남현근 (광주보건전문대학 식품영양과)
  • Received : 1983.05.30
  • Published : 1983.06.30

Abstract

The effect of dietary casein, calcium, magnesium and some vegetable oils such as seasme, perilla and soybean oil on the serum cholesterol level in the rabbit were studied for a period of 5 weeks using isocalories and isonitrogenous as basal diets. The experimental rabbits fed the following basal diets containing crude protein 68.47%, carbohydrates 13.35%. fats 16.18% and vegetable oil 10%. casein 10%, calcium and magnesium according to experimental plan making. In order to calculate the feeding efficiency, protein efficiency and calorie efficiency during period, the body weight gains were measured at the same time using same balance, respectively. The results are summarized as follows. Body weight gains per week of the group fed perilla oil, calcium and basal diet were the higher than any other groups. And body weights gains per week of the group fed basal diet, vegetable oil were the lower than any other groups. In the case of efficiency of reed, protein and calorie, the efficiency ratios of the group fed perilla oil were the higher than any other groups. Especially, perilla oil and calcium diet effect on body weight gain in rabbit. In the case of serum protein, the total proteins in serum were almost same value for all the groups. Serum albumin of group fed basal diet. vegetable oil and casein were the higher than any other groups. The ${\alpha}$-globulin of the groups, fed basal diet and calcium was the lower than any other grosps. The ${\beta}$-globulins of the groups fed basad diet, perilla oil and casein were the highest value. In serum lipoprotein, lipalbumin was almost same value for the groups fed vegetable oil, but fed vegetable oil and calcium diet was the lowest value. The ${\beta}$-lipoprotein in high cholesterol level group was increased some degree, the group fed perilla oil added was lower. The ratio of ${\beta}$-lipoprotein per lipalbumin was from 0.11 to 0.26. The ratio of lipalbumin per total lipoprotein was high in calcium and soybean oil added diet. In serum triglyceride, the level of triglyceride of groups fed seasme oil or perilla oil was the higher than any othe groups, but in the group fed casein and calcium or magnesium, the level of triglyceride level was decreased. Calcium and magnesium effect on triglyceridge level lowering action. In serum total cholesterol, the group does fed vegetable oil with basal diet and casein added more, total cholesterol level increased as much as triglyceride level increased. But the group does fed perilla oil and magnesium shows total cholesterol level decreased remarkably. In the group fed basal diet with calium, the amount of serum calcium was increased, but of serum magnesium was decreased. In the case of blood glucose, the group fed basal diet and vegetable oil was decreased. According to the regression and correlation coefficient in blood components in rabbit, there are positive correlation $${\gamma}{\sim_=}1$$ between serum cholesterol and triglyceride, ${\beta}$-lipoprotein, ${\alpha}$-globulin, calcium and magnesium according to diet composition. From the above results, the serum cholesterol level lowering factors in rabbit, was the amount of triglyceride and ${\beta}$-lipoprotein which was decreased in perilla oil fed. It assumes that serum cholesterol and triglyceride level lowering factors are not only unsaturation degree of fatty acid but the amount of calcium and magnesium and the ratio calcium per magnesium 2:1 in the diet.

식용유 , 카제인 및 칼슘, 마그네슘 첨가식이가 토끼의 혈청 cholesterd치에 미치는 영향을 구명하기 위하여 단백질 68.47%, 탄수화물 15.35%, 지방 16.18%, 비타민 A, D, E, C, $B_1$, $B_2$, $B_{12}$, Niacin 등이 포함된 기본사료에 식물성식용유 10%, 카제인 10%, 칼슘, 마그네슘 일정량을 첨가한 사료를 급여하면서 체중변화 및 혈청내의 각종 성분을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 체중증가는 대조군에 비하여 식물성 기름만을 첨가한 군에서는 모두 낮았으나, 참깨기금과 들깨기름에 카제인을 더 첨가한 군에서는 체중증가가 좋았고, 한편 칼슘과 마그네슘을 더 첨가하여 사육한 군에서는 모든 군이 대조군보다 성적이 좋았다. 2. 실험식이 급여 기간에 식이효율, 단백질효율 및 열량효율 등은 들깨기름 첨가군에서 양호하였고, 특히 여기에 칼슘을 첨가한 군에서는 더욱 양호하였다. 3. 혈청 총단백질량은 모든 군에서 별 차이가 없었으나 혈청알부민에 있어서는 카제인을 첨가군이 높았고, ${\alpha}$-글로불린에 있어서는 같은 경우 칼슘 첨가군에서 낮았다. 그러나 들깨기름 첨가군과 여기에 카제인을 첨가한 군에서 가장 높았다. 4. 리포알부민은 모든 실험군에서 큰 차이가 없었으나 콩기름과 칼슘을 첨가한 군에서 낮았다. 그러나 콜레스테롤 함량이 많은 식이군에서 베타리포단백질의 양이 증가하였으나, 들깨기름을 첨가한 군에서 낮았다. 한편 배타리포단백질과 리포알부민의 비는 첨가식이 조성에 따라 0.11~0.26 범위에 있었다. 리포알부민과 리포단백질의 비는 칼슘과 콩기름을 첨가한 군의 값이 크고, 마그네슘과 들깨기름을 첨가한 군의 값이 작았다. 5. 트리글리세리드의 경우에는 참깨기름과 들깨기름을 첨가한 군에서 대조군보다 높은 값을 나타냈으나, 여기에 카제인, 칼슘 및 마그네슘을 더 첨가한 군에서 현저히 저하되었다. 6. 콜레스테롤의 경우에는 식물성기름을 첨가하여 사육한 실험군과 여기에 카제인을 더 첨가한 군에서는 트리글리세리드 함량이 높을 경우 콜레스테롤 함량도 증가하였으나, 콩기름과 칼슘, 들깨기름과 마그네슘을 첨가한 군에서 콜레스테롤량이 현저하게 낮았다. 7. 기본식이에 칼슘을 첨가한 군에 있어서는 혈청칼슘의 양이 증가되었으나 마그네슘의 경우는 낮았다. 혈당치의 경우는 식물성기름을 첨가군에서는 다소 감소되었고, 여기에 칼슘을 첨가한 군에서는 증가하고 마그네슘을 첨가한 군에서는 감소하였다. 8. 실험군별 분석치간의 상관관계는 베타리포단백질, 칼슘, 마그네슘 및 트리글리세리드간에는 상관계수 $${\gamma}{\sim_=}1$$을 보였다. 이상의 결과로부터 토끼의 혈청콜레스테롤의 양을 감소시킬 수 있는 인자로서 트리글리세리드와 베타리포단백질량을 감소시킬 수 있는 불포화도가 큰 들깨기름과 칼슘과 마그네슘이 2:1의 범위를 벗어나지 않은 조성식이가 좋은 것을 알았다.

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