Muscle Protein Compositions of Cultured Israeli Strain of Common Carp by Age

이스라엘잉어의 연령별 근육단백질 조성의 비교

  • NAM Taek-Jeong (Department of Food and Nutrition, Dongrae Women's Junior College)
  • 남택정 (동래여자전문대학 식품영양과)
  • Published : 1983.07.01

Abstract

This experiment was carried out to compare the change of muscle protein compositions, amino acid compositions of muscle protein, and free amino acid compositions by age of the Israeli strain of common carp, Cyprinus carpio nudus. Protein compositions of the muscle were: sarcoplasmic protein $25.8-27.2\%$, myofibrillar protein $62.3-56.2\%$, residual intracellular protein $9.6-13.2\%$ and stroma $2.3-2.9\%$. In between 1 year and 3 years, there were differences as follows; myofibrillar protein in 1 year was much than 3 years, and other proteins in 3 years were much than 1 year. By SDS-polyacrylamide gel electrophoresis, sarcoplasmic protein of the samples in 1 year an 3 years were composed of 11 subunits and 10 subunits, respectively. And appeared 210,000 dalton component in 1 year but did not appeared in 3 years. Myofibrillar protein was composed of 23 subunits in both 1 year and 3 years but the differences of subunits by age were not observed. No differences were observed by age in the composition of myofibrillar protein and residual intracellular protein. Amino acid composition of muscle protein in both 1 year and 3 years were no differences to each other, but the contents of glutamic acid, aspartic acid, lysine were higher than other amino acids. The amount of total free amino acid in 1 year was much than in 3 years.

1년생과 3년생의 이스라엘잉어를 시료로 택하여 단백질의 조성과 육의 구성 및 유리아미노산조성의 차이를 비교 검토하였으며, 분획한 근형질단백질과 근원섬유단백질 및 세포내잔사단백질은 SDS-polya-crylamide gel 전기영동분석에 의하여 그 구성 subunit의 차이에 관하여도 검토하였다. 근육단백질의 조성을 분석한 결과, 1년생은 5년생에 비하여 근원섬유단백질의 양이 $6\%$정도 많았고, 근형질단백질과 세포내잔사단백질 및 기질단백질은 3년생이 1년생보다 조금 많았다. 그리고 전기영동상을 해석한 결과, 1년생과 3년생의 근형질단백질은 각각 11개와 10개의 subunit로 구성되어 있었고, 1년생의 분자량 210,000에 해당하는 subunit가 3년생에서는 검출되지 않는 점을 보였다. 근원섬유단백질에 있어서는 1년생과 3년생이 모두 $7.5\%$$10\%$ gel 전기영동가교를 사용했을 때의 분리된 subunit를 합하면 23개의 subunit로 구성되고 있었으며, 연령별에 따른 subunit 조성차이는 거의 없었다. 세포내잔사단백질에 있어서도 1년생과 3년생간에는 차이가 없음을 알았다. 한편, 육의 단백질구성아미노산을 분석한 결과, 두 연령별 시료간에 구성아미노산의 양적인 비율은 비슷하였다. 그리고 두 연령별의 시료가 모두 글루탐산, 아스팔트산 및 라이신을 어느 정도 많이 함유하고 있었다. 유리아미노산의 조성에 있어서도 3년생은 아스팔트산, 이소류신 및 페닐알라닌 등이 조금 많았고, 라이신, 히스티닌, 알기닌, 글루탐산등의 양은 조금 적었으며, 유리아미노산의 총양은 1년생이 3년생보다 많았다.

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