유색 대두수집종의 특성 연구 제4보 유색 대두수집종의 식미특성과 관련형질간 상호작용

Basic Studies on the Native Colored-Soybean Cultivars IV. Sensory Analysis and Interpretation of Related Component in Seeds of Collected Colored-Soybean Cultivars

  • 구자옥 (전남대학교 농과대학) ;
  • 하기용 (농촌진흥청 호남작물시험장) ;
  • 홍은희 (농촌진흥청 작물시험장)
  • Ghu, J.O. (College of Agriculture, Chonmam National University) ;
  • Ha, K.Y. (Honam Crop Experiment Station, ORD) ;
  • Hong, E.H. (Crop Experiment Station Office of Rural Development)
  • 발행 : 1983.12.01

초록

1980년 포장에 공시했던 38개 유색 대두종에 대한 관능검사 결과, 그리고 관능검사치와 Texturometer Parmeter의 수치 및 종실의 화학성분 함량상호간 상관성을 요약하면 다음과 같다. 1. 대부분의 식미성분은 종실중보다 품종별 특성에 영향을 받으며, 종실중$\times$품종 상호작용 효과에 따라서도 유의적인 차이를 나타내었다. 2. 38개 공시 수집종중 전체적인 식미 수용도가 높은 10개종을 선발할 수 있었다. 3. 관능검사치, Texturometer측정치 및 종실성분간에는 형질에 따라 유의한 정 또는 부의 상관계수가 인정되었다. 4. 전체적인 유색 대두의 Overall-Acceptance를 Texturometer 요인들의 다중회귀로 산출한 결과, Cohesiveness와 Gumminess의 회귀계수가 컸으며, 소ㆍ중립은 Cohesiveness가, 대ㆍ특대립은 Gumminess가 컸다. Sensory 요인 중에서 Overall-Acceptance에 가장 높은 회귀계수를 보이는 것은 식후감이었다. 또 Y축(Acceptance Degree)은 대립 > 특대립 > 중립 > 소립의 순으로 높았다. 5. Overall-Acceptance에 대한 기여도는 소립ㆍ중립ㆍ특대립의 경우에는 Cohesiveness가 가장 컸으나 대립에서는 Hardness였으며, 관능검사치 가운데서는 일반적으로는 물렁이지 않고 씹히는 맛이 있는 특성들의 기여도가 컸다.

Collected 38 colored soybeans, which was cultivated under the conventional field conditions, were investigated about their organeloptic parameters and correlations among factors such as organeloptic score, texturometer parameters and chemical components of seeds. Most of the organeloptic parameters were affect much more by the characteristics of each cultivars than by grain weight, and then showed significant differences with the effect of interactinon between grain weight and cultivar, too. Also among contribution degrees of texturometer scores to overall acceptance, cohesiveness was higher in small, medium and super grains, however in large grains, hardness. And among sensory attributes, suitable toughness was contribute most positively to acceptance.

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