Studies on Possible Utilization of Citrus Peel as a Feed Ingredient for Broilers I. Feeding Value of Dried Citrus Peel

부로일러사료에 있어서 밀감피의 이용방안에 관한 연구 I. 밀감피 건조분말의 사료적 가치

  • Published : 1983.12.01

Abstract

A study was conducted to investigate possibility of utilizing dried citrus peel (DCP) as an ingridient of broiler diets. Fresh citrus peels were collected from a citrus processing plant, and were sun-dried and ground. Both chemical analyses and a feeding trial were carried out. DCP was analyzed for proximate nutrients, amino acids and some minerals. In the feeding trial, a total of 192 day-old female broiler chicks of Manor strain was divided into 16 groups of 12 birds each. Each group was fed one of the 4 different levels(0, 2, 4 and 6%) of DCP replacing an equivalent amount of wheat bran in the diet with 4 replications for 6 weeks. Body weight gain, feed intake and feed efficiency of broilers fed different levels of DCP showed no significant differences among treatments. Immediately after termination of the feeding trial, cach bird was examined for shank color using Roche's Egg Yolk Color Fan. Shank color index of birds increased consistently (P<0.05) as the level of DCP fed increased, indicating that DCP can be used as a source of pigments. It was concluded from the results that DCP could be used up to 6% in place of wheat bran in broiler diets without adverse effects.

밀감피 건조분말의 부러일러에 대한 사료가치를 규명하기 위하여 밀감 가공공장에서 박피된 밀감피를 수거한 후 일광건조 및 분쇄하여 밀감피 건조분말을 제조하였다. 또한 밀감피 건조분말의 일반성분, 아미노산 함양 및 광물질 함양을 분석하였다. 부로일러 전용종인 Maniker 초생추 암컷 192수를 12수씩 16개군으로 나누어 밀기울을 대치한 밀감피 건조분말의 수준을 0, 2. 4 및 6%의 4개 처리 4반복으로 완전임의배치하여 6주간 사양시험을 실시하였으며 사양시험 종료시 전 공시추에 대하여 개체별로 정강이 착색도를 조사하였는 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 부로일러의 증체량, 사료섭취량 및 사료효율에 있어서 밀감피 건조분말의 급여수준에 따른 통계적인 유의차는 없었다. 2: 부로일러의 정강이 착색도는 밀감피 건조분말의 첨가수준이 증가함에 따라 증가하였다(P<0.05). 이상의 시험결과에 의하면 부로일러사료에 밀기울을 대치하여 밀감피 건조분말을 6% 수준까지 사용할 수 있음을 알 수 있었다.

Keywords