The Study on Organic Hardners for Gelatin of Photographic Emulsion

사진유제용 Gelatin의 유기경화제에 관한 연구 (I)

  • Published : 1983.04.01

Abstract

Among the gelatin hardness for photographic emulsion, the formal dehyde , dialdehydes, n-Methylol compounds, ketonea, carbonylic acid and carbamic acid derivatives, and s-Triazine derivatives were studied. The greater purts of hardeners formed cross-link by the reaction with ${\varepsilon}$-Amino group in the lysine and OH group in the hydroxylysine. Glutaraldehyde produced most stable cross-link due to the formation of pyridinum ion. 2.5 hexanedione and 3-hexone-2.5-dione possible to use as the ketone hardner . The sodium salt of 2.4-dichloro-6-hydroxy-S-Triazine was newly developed as the olefinic hardners for emulsion.lsion.

사전유제용 gelatin경화제 중에서 Formai-dehyde, dai;dehyde, n-Methylol 화합물, Ketone, 카르복실산 및 카바밀산과 그 유도체, a-Trizine 경화제에 관하여 고찰하였다. 대부분의 경화제가 gelatin에 있는 -OH기와의 반응으로 가교결합이 생성되며 amino산의 카르복실산과 amido결합으로 가교결합을 이룬다. Glutaraldehyde는 안정성이 뛰어난 Pyridinium을 생성하였으며 Ketone은 2.5-He-xadione이나 3-Hexena-2.5dione이 사용되며 s-Triazine의 Olefinic 경화제는 2.4-dichloro-6-hydroxy-S-Triazine의 나트륨염이 유제경화용으로 사용된다.

Keywords