Applied Biological Chemistry
- 제26권2호
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- Pages.119-124
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- 1983
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
돼지감자(Helianthus tuberosus L.)로 부터의 알콜 생산을 위한 균주 선발
Selection of Yeast Strains for Alcohol Production from Jerusalem Artichoke Tubers (Helianthus tuberosus L.)
- Ryu, Yeon-Woo (Dept. of Environmental Engineering, Ajou University) ;
- Kim, Chul-Ho (Dept. of Environmental Engineering, Ajou University) ;
- Kim, Su-Il (Dept. of Environmental Engineering, Ajou University)
- 발행 : 1983.06.30
초록
돼지감자 괴경에서의 알콜 생산을 위한 균주 선발에서, 먼저 11종의 효모를 YNB-inulin 배지에서 inulase 생성에 대한 실험 결과 K. fragilis와 K. marxianus가 각각 0.124unit/ml와 0.116unit/ml로 가장 양호하였으며, 다음으로 돼지감자 괴경착즙액에서 36시간 알콜 발효 실험을 행한 결과 알콜 발효능이 70% 이상인 균주는 K. fragilis, K. marxianus 및 T. colliculosa였으며, 이중 K. fragilis가 82.8%로 가장 좋은 결과를 나타내었다. 또한 위 세 균주 및 S. cerevisiae의 알콜 발효 kinetic parameter들을 비교 분석한 결과 K. fragilis가 가장 좋은 균주로 판명되었다. 즉, 균체 수득율
To investigate the possibility of ethanol production from jerusalem artichoke tubers (Helianthus tuberosus L.), various yeast strains were evaluated for their potential in metabolizing carbohydrate from jerusalem artichoke tubers to ethanol. Among them, Kluyveromyces fragilis CBS 1555 showed the highest inulase activity and ethanol fermentability. On the batch kinetic analysis, K. fragilis also showed the highest in parameters for ethanol production and substrate utilization, although lower than Saccharomyces cerevisiae Y-10 in cell mass yield and ethanol production yield.
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