Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 15 Issue 2
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- Pages.183-188
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- 1983
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- 0367-6293(pISSN)
Studies on the Rheological Property of Korean Noodles -I. Viscoelastic Behavior of Wheat Flour Noodle and Wheat-Sweet Potato Starch Noodle-
한국 재래식 국수류의 유체 변형성에 관한 연구 -제 1 보 : 밀국수와 냉면국수의 점탄성-
- Lee, Cherl-Ho (Dept. Food Technology, Korea University) ;
- Kim, Cheol-Won (Dept. Food Technology, Korea University)
- Published : 1983.01.01
Abstract
The viscoelastic behavior of traditional Korean noodles was examined by using a tensile tester built in the laboratory. The creep test of cooked noodle strand showed that a linear viscoelastic response could be expected for a short time of creep, i.e. 120 sec for wheat flour noodle and 60 sec for wheat-sweet potato starch noodle, with the stress range between
한국 재래식 국수류인 밀국수와 냉면국수의 점탄성을 연구하기 위하여 실험실에서 tensile시험기계를 만들고 이것을 이용하여 국수발에 대한 creep test를 실시하였다. 밀국수 및 냉면국수 모두 최초 단시간의 creep에서는 선형점탄성(linear viscoelastic)을 나타내었으나 creep시간이 경과함에 따라 비선형 점탄성을 나타내었다. 변형력 범위가
Keywords