Abstract
The objective of this study was to test germinability of sesame (Sesamum indicum L.) varieties at low temperatures. Seeds of III sesame varieties representing different maturity groups and countries were tested at four different temperatures between $10^{\circ}C$ and $16^{\circ}C$. Average germination percentages of III varieties were 92%, 57% and 3.3% at $16^{\circ}C, 14{\circ}C$ and $12^{\circ}C$.respectively. The highest daily germination percentage was observed after 4 days of incubation at $16^{\circ}C$, while it was after 8 days at $14^{\circ}C$. A regression analysis indicated that $15^{\circ}C$ as the minimum temperature for satisfactory germination in field conditions. In general, Korean local collections had better germinability than introduced varieties from 6 countries at different latitudes. 'San dong', a Korean local cultivar. showed the highest germination percentage (24%) at $12^{\circ}C$ when the average germination percentage of all varieties was as low as $3.3^{\circ}C$. Early maturity varieties germinated better at $12^{\circ}C$ and $14^{\circ}C$ than medium or late maturity groups, but no difference was observed at $16^{\circ}C$. Although larger seeds showed better germinability within a variety, there seems to be no relationship between seed size and germinability in sesame.in sesame.
참깨 저온발아성에 대한 품종간 차이를 밝혀 참깨 육종의 기초자료로 삼고저 조, 중, 만생별, 도입국별로 111개 품종을 공시하여 저온 발아온도 범위인 $10^{\circ}C,\;12^{\circ}C,\;14^{\circ}C,\;16^{\circ}C$의 4온도처리로 발아시험을 하였든 바 기 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 저온 범위의 온도별 품종들의 발아율 분포를 보면 $16^{\circ}C$에서는 전품종 평균 발아율 92%였으며 $14^{\circ}C$에서는 57%였으나 $12^{\circ}C$에서는 전공시품종의 30%가 치상후 10일까지도 전혀 발아되지 않아 평균 발아율은 3.3%에 불과했다. 2. 발아세는 온도 $16^{\circ}C$ 처리가 치상후 4일만에 가장 강했으며 $14^{\circ}C$에서는 치상후 8일만에 발아세에 도달하여 4일이나 늦었다. 따라서 70%의 발아(발아전)에 도달하는데 필요한 온도범위는 최소한도 $15^{\circ}C$가 되어야 한다. 3. 참깨 도입원별 저온발아율 차를 보면 한국재래종이 각 온도처리에서 모두 높은 발아율을 보였으며 한국, 일본품종 등 저위도지역산 품종들이 인도나 이집트 등 저위도지역산 품종들보다 높은 발아율을 보였으며 발아세, 평균발아일수, 발아계수 등도 각각 높고 짧았다. 특히 한국재래종인 산동종은 $12^{\circ}C$에서도 24%라는 높은 발아율을 보여 저온발아성이 높은 품종으로 인정되었다. 4. 숙기별 품종간 저온 발아율 차에는 $12^{\circ}C$와 $14^{\circ}C$에서 조생종이 높은 발아력을 나타냈으나 $16^{\circ}C$에서는 조, 중, 만생종 간에 발아력 차이가 없었다. 5. 참깨 종자중과 발아율과의 관계는 단일품종 내에서는 종자중이 무거울수록 발아율이 높았으며 평균 발아일수도 단축되는 경향을 보였으나 공시품종들의 천립중의 경중 특성에 따른 발아력 차이는 없었다.