Journal of Sericultural and Entomological Science (한국잠사곤충학회지)
- Volume 23 Issue 2
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- Pages.37-49
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- 1982
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- 2234-8174(pISSN)
Studies on the Effects of various Levels of Protein in the Artificial Diet on Nutritional Physiology of the Silkworm, Bombyx mori
인공사료의 단백질수준이 가잠의 영양생리에 미치는 영향에 관한 연구
Abstract
Larvae of the silkworm (Bombyx mori L.) were reared during the 5th instar on the four kinds of artificial diets on the basis of the different amounts of soybean meal used as the protein source. In this experiment it was shown that the various levels of protein in the diet affected not only the growth and silk production but the digestibility of the diet. haemolymph protein and uric acid excretion. The results obtained are summarized as follows; 1. By an increase of the level of protein in the diet the apparant digestibility was increased. but the protein digestibility was comparatively decreased. 2. Larval body weight increment was not observed by the 3rd day of the 5th instar, but was increased from the 4th day as the level of protein was increased in the diet. 3. After the 3rd day of the 5th instar, protein content in the hemolymph was increased steeply by an increase of the protein content in the diet. However, the percentage of hemolymph protein to the ingested protein was decreased from the 2nd day of the 5th instar and increased more or less after the 4th day. 4. An increase of the uric acid excretion was observed as the content of protein in the diet was increased but the pattern of the uric acid excretion was different between high and low-protein diet. However, the percentage of the uric acid excretion to the ingested protein and to the hemolymph protein were both decreased steeply after the 2nd day of the 5th instar. 5. It was also evident that the high-protein diet increased the cocoon productivity. 6. It showed that the feed efficiency for body weight increment and silk formation was high by an increase of the level of protein in the diet, but the protein efficiency was not.
가잠의 5령기간중 사료의 단백질수준을 달리하였을 경우 유충의 소화율, 체중증가, 혈중단백양 및 요산배설양에 미치는 영향의 상호관계와 견질 및 사료효율에 미치는 영향을 알아보기 위해서 시험한 결과률 요약하면 다음과 같다. 1. 사료의 단백질수준이 누에의 소화율에 미치는 영향에 있어서 본 실험의 범위내에서는, 근사소화율은 사료의 단백질수준이 높을수록 높았으나 단백질소화율은 이와는 반대로 사료의 단백질수준이 낮은 쪽이 높았다 2. 체중증가에 미치는 영향은, 5령 3일째까지는 사료의 단백질수준에 따른 증체가 인정되지 않았으나. 4일째부터는 대체로 사료의 단백질수준이 높을수록 체중증가도 커짐을 보였다. 3. 혈중단백양에 미치는 영향은, 대체로 5령 3일째 이후 급격히 증가하는 경향을 보였으며 또한 사료의 단백질수준이 높을수록 혈중단백양도 높은 경향이었다. 한편, 단백질섭취량에 대한 혈중단백양의 경시적 변화는 2일째 이후 점차 감소하다가 5,6일째에는 다소 증가하는 경향이었다. 4. 요산배설양에 미치는 영향은 사료의 단백질수준이 높을수록 요산배설양도 많은 경향이었는데 2일째는 일단 감소하나 3일째부터는 증감을 반복하는데 단백질수준이 높은 A,B사료구와 낮은 C,D사료구의 요산배설양의 경시적 변화양상은 다소 달랐다. 한편, 단백질섭취량에 대한 요산배설양의 경시적 변화는 2일째부터 급격히 감소하는 경향이었으며 혈중단백양에 대한 요산배설양의 경시적 변화 역시 2일째 이후 감소하는 경향이었으나 A, C사료구는 증가와 감소를 반복하는 양상을 보였다. 5. 견질에 미치는 영향은 사료의 단백질수준이 높을수록 견질은 양호한 결과였다. 6. 사료효율에 미치는 영향에 있어서 건물식하양에 대한 증체 및 견생산효율은 사료의 단백질수준이 높을수록 높았으나 단백질섭취량에 대한 효율은 사료의 단백질수준에 따를 일정한 경향없이 B,C 사료구가 높았다. 각 계종의 회귀계수(
Keywords