Abstract
A lactic starter organism, Lactobaciilus casei YIT 9018 was treated with N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine (NTG) to obtain phage-resistant mutants. Freshly grown cells suspended in citrate buffer were exposed to NTG of 50 g/$m\ell$ for 40 min. Among 88 colonies isolated eight colonies showed distinct resistance to phages isolated previously from milk plants. The eight new colonies showed character similar to the original L. casei except that they responded differently to phage of different sources and thus were designated as eight different mutants of L casei. From the phage resisting toaether with the fermentative ability equivalent to the mother organism the mutants may be considered to be used as starter cultures for fermented milk.
발효유 starter로서 사용하고 있는 유산간균 L. casei YIT 9018을 NTG로 처리하여 4종류의 phage(J$_1$, Tk93, PD5, $K_1$)에 대하여 저항성을 나타내는 8 개의 돌연변이균주(PR5, PR6, PR35, PR38, PR46, PR47, PR48)를 분리하여, 산생성력, 생육, 당발효성, 내균성을 시험하였다. Phage저항균주 8개중에서 특히 PR38은 4 종류의 phage에 대하여 4 개월동안 저항성을 유지하였고, 생육속도, 산생성력 등에 있어서 parent strain과 비교할때, 유의적인 차이가 없었고 (P>0.01), 인공위액에서의 내균성은 parent strain보다 약한 것으로 나타났다. 당발효성에 있어서는 양자 사이에 차이가 없었다. 본 실험에서 분리한 PR38은 발효유제조시에 phage가 감염되면, Parent strain 대용으로 사용할 수 있는 가능성이 제시되었다.