A Fluorometric Assay for Trypsin Inhibitor

트립신 저해단백질의 형광측정법

  • Jung, Jin (College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Lee, Chun-Young (College of Agriculture, Seoul National University)
  • 정진 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이춘령 (서울대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1982.09.30

Abstract

A fluorometric method is described which permits the assay of trypsin inhibitor contained in a sample in an extremely small amount, utilizing a novel reagent generally called fluorescamine. The fluorometric assay with an enzyme kinetic approach has been found to be at least 100 times more sensitive than the well-known Kunitz's spectrophotometric method, considerably taster and less complicated, when it was demonstrated with the anti tryptic activities of very dilute extracts from soybean, red-bean and mung bean. Details of experimental procedure as well as theoretical considerations will be discussed.

일차아민과 반응하여 형광활성화합물을 형성하는 fluorescamine을 이용하여 어떤 시료중에 포함된 극미량의 trypsin inhibitor의 함량 또는 그 활성도를 측정하는 형광방법을 기술하였다. 세 가지 두류종실 즉 대두, 녹두 및 팥의 상대적 antitryptic activity 측정을 예로들어 본방법의 분석화학 우적수성을 여러 각도에서 검토하였던바, 효소반응속도론적 접근으로 이루어진 본방법은 동일한 접근으로 이루어진 기존의 흡광광도방법과 비교하여 측정감도는 대략 100배이상이였으며 casein과 같은 천연기질을 사용하는 경우에서는 실험과정이 보다 단순하여 빠른 방법으로 판정되었다.

Keywords