Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 14 Issue 4
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- Pages.364-369
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- 1982
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- 0367-6293(pISSN)
Batch Scale Storage of Sprouting Foods by Irradiation Combined with Natural Low Temperature - II. Suitability for Potato Chip Processing of Irradiated Potatoes after Storage -
방사선(放射線) 조사(照射)와 자연저온(自然低溫)에 의한 발아식품(發芽食品)의 Batch Scale 저장(貯藏)에 관(關)한 연구(硏究) - 제2보(第二報) : 조사(照射)감자의 장기간(長期間) 저장후(貯藏後) Potato Chip 가공적성(加工適性)에 대하여 -
- Byun, Myung-Woo (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute) ;
- Lee, Chul-Ho (Dept. of Food Technology, Korea University) ;
- Cho, Han-Ok (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute) ;
- Kwon, Joong-Ho (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute) ;
- Yang, Ho-Sook (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute)
- 변명우 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
- 이철호 (고려대학교 식품공학과) ;
- 조한옥 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
- 권중호 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
- 양호숙 (한국에너지연구소 방사선농학연구실)
- Published : 1982.12.30
Abstract
Two varieties of potatoes, Irish cobbler and Shimabara stored for seven and nine months respectively by irradiation combined with natural low temperature (year-round temperature change:
감마선 조사(照射)와 자연저온(自然低溫)에 의한 감자의 상업적(商業的) 저장법(貯藏法) 개발(開發)을 목표(目標)로 제일보(第一報)와 같은 방법으로 Irish cobbler와 Shimabara 품종(品種)을 7개월(個月) 및 9개월간(個月間) 각각(各各) 저장(貯藏)하면서 potato chip 제조적성(製造適性)에 대한 실험(實驗)을 한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 9개월간(個月間) 저장(貯藏)한 Irish cobbler로 제조(製造)된 potato chip은 기계적(機械的) 및 관능검사결과(官能檢査結果) 대조구(對照區)가 무처리구(無處理區)보다 우수하였다. 2. Potato chip 수율(收率)에 영향이 큰 제피율(除皮率)에 따른 손실은 무처리구(無處理區)가 조사구(照射區)보다
Keywords