Studies on Constituent Variation during Storage after Freeze-Drying of Chestnut

밤(栗)의 동결건조(凍結乾燥)에 의(依)한 성분(咸分) 변화(變化)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Ha, Bong-Seuk (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Bae, Myong-Sook (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Jeong, Tae-Myong (Department of Agricultural Chemistry, Gyeongsang National University) ;
  • Sung, Nak-Ju (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Son, Yaung-Ok (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University)
  • 하봉석 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 배명숙 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 정태명 (경상대학교 농화학과) ;
  • 성낙주 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 손양옥 (경상대학교 식품영양학과)
  • Published : 1982.06.30

Abstract

The edible portion of chestnut, Castenea crenata Sieb, et Zucc, were freeze-dried and subjected to analysis of minerals, lipid classes and fatty acid composition by silicic acid column chromatography and gas-liquid chromatography. The results of analysis for the minerals in chestnut showed that the contents of magnesium, iron and phosphorus were decreased during storage after freeze-drying. The contents of neutral lipids, glycolipids and phospholipids in the raw edible portion were 34.6, 38.6, and 26.8%, respectively. The contents of neutral lipids and phospholipids of the freeze-dried chestnut were decreased, while glycolipids were increased during storage. In the fatty acid composition of total lipid, $C_{16:0}$, $C_{18:2}$ and $C_{18:3}$ acid were abundant in the raw edible portion, but freeze-dried chestnut contained relatively much amount of $C_{16:0}$, $C_{18:1}$, and $C_{18:2}$ acid. It is noticeable that $C_{18:2}$ and $C_{18:3}$ acid in the freeze-dried chestnut were remarkably decreased during storage. Upon the fatty acid composition, total lipid contained $C_{18:2}$ and $C_{16:0}$ acid in the highest proportion, but neutral lipids, glycolipids and phospholipids contained $C_{16:0}$ and $C_{18:2}$ acid in the highest proportion. Cycloartenol (20.6%) was a major component in the 4-monomethylsterol fraction separated by thin layer chromatography and cyclolaudenol, cycloeucalenol, and citrostadienol were detected as minor components. Sitosterol (74.6%) was a major component in the 4-desmethylsterol fraction separated by thin-layer chromatography and ${\Delta}^5-avensterol$, campesterol, stigmasterol and brassicasterol were also detected as minor components.

밤과(果) ${\ulcorner}$은기(銀奇)${\lrcorner}$를 동결건조(凍結乾燥)하여 생(生)밤과(果), 동결건조(凍結乾燥) 즉후의 밤과(果), 그리고 동결건조후(凍結乾燥後) 저장(貯藏) 밤과(果) 별(別)로 무기질(無機質)의 함량변화(含量變化)를 분석(分析)하고 또 각(各) 시료(試料)의 총지질(總脂質)과 관 크로마토그래피법(法)으로 분획(分劃)된 중성지질(中性脂質), 당지질(糖脂質) 및 인지질(燐脂質)의 지방산(脂肪酸) 조성(組成), 그리고 생(生)밤과(果)의 불감화물에 함유(含有)된 sterol 조성(組成)을 각각(各各) GLC법(法)으로 분석(分析)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 생(生)밤과(果), 동결건조(凍結乾燥) 즉후의 밤과(果), 고리고 동결건조(凍結乾燥後)후 저장(貯藏) 밤과(果)의 무기질(無機質) 성분(成分)을 정량(定量)하여 Table 4와 같은 결과(結果)를 얻었으며, 마그네슘, 철 및 인의 함량(含量)이 동결건조후(凍結乾燥後) 저장(貯藏)하는 동안에 감소(減少)하였다. 2. 생(生)밤과(果)의 총지질(總脂質)을 구성(構成)하는 중성지질(中性脂質)의 함량(含量)은 34.6%, 당지질(糖脂質)의 함량(含量)은 38.6%, 그리고 인지질(燐脂質)의 함량(含量)은 26.8%이었고, 이들중에서 동결건조후(凍結乾燥後) 저장(貯藏)하는 동안에 중성지질(中性脂質)과 인지질(燐脂質)은 감소(減少)하며 당지질(糖脂質)은 증가(增加)하였다. 3. 총지질(總脂質)의 지방산(脂肪酸) 조성(組成)은 생(生)밤과(果)에서는 $C_{16:0}$산(酸)(27.5%), $C_{18:2}$산(酸)(42.0%) 및 $C_{18:3}$산(酸)(17.3%)이, 동결건조(凍結乾燥) 즉후 밤과(果)에서는 $C_{16:0}$산(酸)(22.6%), $C_{18:1}$산(酸)(17.8%) 및 $C_{18:2}$(41.3%), 산동결건조후(酸凍結乾燥後) 저장(貯藏) 밤과(果)에서는 $C_{16:0}$산(酸)(33.0%), $C_{18:1}$산(酸)(21.6%) 및 $C_{18:2}$산(酸)(29.4%)이 그 대부분(大部分)을 점유(占有)하고 있었고 불포화(不飽和) 지방산(脂肪酸)의 함량비율(含量比率)이 평균(平均) 65.8%로서 대단(大端)히 높았다. 4. 생(生)밤과(果), 동결건조(凍結乾燥) 즉후 밤과(果), 그리고 동결건조(凍結乾燥後) 저장(貯藏) 밤과(果)에서 총지질(總脂質)을 구성(構咸)하는 지방산(脂肪酸) 조성(組成)은 $C_{18:2}$산(酸), $C_{16:0}$산(酸)의 순(順)으로 그 함량(含最)이 맞은데 비(比)하여 각획분(各劃分)의 지질(脂質)을 구성(構成)하는 지방산(脂肪酸) 조성(組成)은 $C_{16:0}$산(酸), $C_{18:2}$산(酸)의 순(順)으로 그 함량(含量)이 많은 것으로 나타났으며 동결건조후(凍結乾燥後) 저장(貯藏)하는 동안에$C_{18:2}$산(酸), $C_{18:3}$산(酸)의 함량(含量)이 계속(繼續) 감소(減少)하고 있었다. 5. 4-monomethylsterol fraction에는 cycloartenol(20.6%)이 비교적(比較的) 높은 함량(含量)으로 함유(含有)되어 있었고, 그 외(外) cyclolaudenol, cycloeucalenol 및 citrostadienol 등이 함유(含有)되어 있었다. 6. 4-desmethylsterol fraction에 는 sitosterol (74.6%)이 주성분(主成分)을 이루고 있었고, 그외(外) ${\Delta}^5-avenasterol$, campesterol, stigmasterol 및 brassicasterol등이 함유(含有)되어 있었다.

Keywords