The Korean Journal of Mycology (한국균학회지)
- Volume 10 Issue 4
- /
- Pages.187-192
- /
- 1982
- /
- 0253-651X(pISSN)
- /
- 2383-5249(eISSN)
Amino Acid Nutrition on Growth and Reproduction of Potato Dry Rot Fusarium roseum ‘Sambucinum' Variants
감자 건부(乾腐) Fusarium roseum ‘Sambucinum’ 변이체(變異體)의 균사생장(菌絲生長) 및 분생포자(分生胞子) 형성(形成)에 미치는 아미노산(酸) 영양(營養)
- Lee, Chang-Un (College of Agriculture and Animal Science, Yeungnam University)
- 이창은 (영남대학교 농축산대학)
- Published : 1982.12.30
Abstract
The effects of amino acids on mycerial growth and sporulation of the decreased and increased pathogenicity variants of potato dry rot Fusarium roseum ‘Sambucinum' were as following. The increased pathogenicity variants Ic52 and Ic116 showed the trend of greater mycerial growth, marking up to 67mg on leucine, than the decreased pathogenicity variants Dc14 and Dc91, and produced markedly low conidia below
감자 건부병균(乾腐病菌) Fusarium roseum ‘Sambucinum'의 병원성(病原性) 감소(減少) 및 증가(增加) 변이체(變異體)의 균사생장(菌絲生長)과 분생포자(分生胞子) 형성(形成)에 미치는 각종(各種) 아미노산(酸)의 효과를 시험(試驗)한 결과(結果)는 다음과 같았다. 병원성(病原性) 증가(增加) 변이체(變異體) Ic52 및 Ic116은 병원성(病原性) 감소(減少) 변이체(變異體) Dc14 및 Dc91 보다 모든 공시(供試) 아미노산(酸)에서 균사생장(菌絲生長)이 더큰 경향(傾向)을 보여 leucine에서 최고(最高) 67mg까지 생장(生長)하였으며 분생포자(分生胞子) 형성(形成)은
Keywords