Studies on the Cold Resistance of The tea Plant in Korea -Especially on Leaf form and Cold resistance

한국산다수(韓國産茶樹)의 내한성(耐寒性)에 관(關)한 연구(研究) -특(特)히 지역별(地域別) 엽형태(葉形態)와 내한성(耐寒性)을 중심(中心)으로

  • Kim, Jai Saing (College of Agriculture, Gyeang-Sang National Univ.) ;
  • Kim, Chang Ho (College of Agriculture and Forestry, Dongguk Univ.)
  • Published : 1981.09.30

Abstract

This study was aimed at expanding the tea plant culture in Korea to further north, and the leaf-form and the cold resistance of the tea plants selected form 7 districts(around Korea) were investigated. 1. The length of tea leaf is 5.1cm to 8.4cm, the width of the leaf is 2.3cm to 3.6cm, but the area of tea leaf in Mt. Mudung is $26.88cm^2$ and that is the widest of all. 2. The tooth number of the tea leaf in 43 to 73 but the number of Mt. Borim is remarkably number of all. The tooth number is increased or decreased in proportion to the leaf width and to the leaf length. 3. The lateral vein number is generally 13 to 19. The vein number of Mt. Borim is especially number of all. That is also increased or decreased in proportion to the leaf width and to the leaf length. 4. In general, the number of leaf formation index is 2 to 3, and ablong. 5. In general, those which come upper lands are remarkably small in length and width of the tea leaf and those which come from level lands are large. 6. All kinds of tea plant which is growing in Korea, area, are the same as those imported from China : Thea sinensis Linne var. Bohea. 7. I supposed that the external form of tea plant has a little changed by geography or climate for many a long day, since the tea plant had been transplanted in Mt. Samsin. 8. In the treatment of low temperature and duration of vernalization of their plants, those selected from Mt. Mudung and Mt. Hwaun were the coldest resistance, those from Mt. Samsin and Mt. Borim were medium and those from Mt. Joge and Nursery were cold sensitive. 9. The critical temperature of the tea plant from Mt. Mudung, Mt, Hwaum, Mt, Samsin and Mt. Borim was about $-10^{\circ}C$, and that from Mt. Joga and Nursery was about $-5^{\circ}C$. The critical temperature of frost injury of all tea plants in this experiments was $-15^{\circ}C$. 10. In spite of increasing the vernalization time, the critical temperature was not effected, but the treatments over critical temperature were increased their frost injuries. Based on these results, the coldest resistance, Mt. Mudung tea plant, was considered expanding their culture to further north improvement yields of the tea plants in Korea.

내한성(耐寒性) 다(茶)나무의 개발(開發)에 의(依)하여 다원조성(茶園造成)의 북한(北限)을 현재(現在)보다 더 확대(擴大) 하고자 하는 목적(目的)으로 한국(韓國)의 각(各) 지역별(地域別) 다(茶)나무의 엽형태(葉形態)와 내한성(耐寒性)을 조사(調査)하여 보았던바 그 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 엽장(葉長)은 5.1cm에서 8.4cm의 범위내(範圍內)에 있었는데 그중(中) 무등산(無等山) 다(茶)나무의 엽면(葉面)이 $27.36cm^2$로서 제일(第一) 넓었었다. 2. 거치수(鋸齒數)는 43개(個)에서 73개(個)의 범위내(範圍內)에 있었고 이중(中) 보림산(寶林山)의 다엽(茶葉)이 제일(第一) 많았었으며 각지역(各地域)마다 엽장(葉長)은 엽폭(葉幅)에 따라 비례적(比例的)으로 증감(增減) 되였었다. 3. 측맥수(側脈數)는 13개(個)에서 19개(個)의 범위내(範圍內)에 있었는데 이중 보림산(寶林山)의 것이 제일(第一) 많았었고 엽장(葉長)은 엽폭(葉幅)에 따라 역시(亦是) 비례적(比例的)으로 증감(增減) 되였었다. 4. 엽형태수(葉形態數)는 각지역(各地域)마다 2~3의 범위내(範圍內)에 있었으며 거이 변이(變異)가 없었고 장수원형(長隨圓形)의 것이 많았었다. 5. 일반적(一般的)으로 고산(高山)의 것은 엽장(葉長)과 엽폭(葉幅)이 모두다 적은것이 특징(特徵) 이였었다. 6. 어느 지역(地域)에 있어서나 한국산(韓國産) 다(茶)나무의 품종(品種)은 중국(中國)에서 전래(傳來)된 Thea Sinensis Linne var. Bohea의 동일(同一)한 품종(品種)이였는데 이 품종(品種)이 삼신산(三紳山)에 파종(播種)된 이래(以來) 각지역(各地域)으로 전파(傳播)되는 동안에 지리적조건(地理的條件)과 기후적조건(氣候的條件)의 영향(影響)을 받아 외부(外部)의 형태(形態)에 약간(約干)의 적은 변이(變異)가 생긴것이라고 생각 되였었다. 7. 또한 우리나라 칠개지역(七個地域)의 각지역별(各地域別) 다(茶)나무에 대(對)한 내한성(耐寒性)을 조사(調査) 하기 위(爲)하여 처리온도(處理温度)와 처리시간별(處理時間別)로 저온처리(低温處理)를 하여 보았던바 무등산(無等山) 다(茶)나무와 화엄산(華嚴山) 다(茶)나무가 내한성(耐寒性)이 가장 강(強)하였었으며 삼신산(三紳山) 다(茶)나무와 보림산(寶林山) 다(茶)나무는 중간정도(中間程度)였었고 조계산(曹溪山) 다(茶)나무와 묘포(苗圃)의 다(茶)나무는 제일(第一) 약(弱)한 편이였었다. 8. 다엽(茶葉)의 한계(限界) 온도(温度)는 무등산(無等山) 다(茶)나무와 화엄산(華嚴山) 다(茶)나무가 그리고 삼신산(三紳山) 다(茶)나무와 보림산(寶林山) 다(茶)나무가 $-10^{\circ}C$ 였으며 조계산(曹溪山) 다(茶)나무와 묘포(苗圃)의 다(茶)나무는 $-5^{\circ}C$ 였었고 각지역(各地域)에 있어서의 다(茶)나무 전체(全體)의 치사온도(致死温度)는 $-15^{\circ}C$ 였었다. 9. 저온처리시간(低温處理時間)을 길게 하여도 한계온도(限界温度)는 불변(不變) 하였으며 한계온도(限界温度)를 넘는 저온처리(低温處理)를 하면 한해(寒害)는 격증(激增) 하였었다. 10. 따라서 우리나라에서 가장 내한성(耐寒性)이 강(強)한 무등산(無等山) 다(茶)나무의 가장 우량(優良)한 지엽(枝葉)을 선발(選拔)하여 이의 삽목(揷木)에 의(依)한 유묘(幼苗)로 다원조성(茶園造成)의 북한(北限)을 지금(只今)보다 더 확대(擴大) 시키는 것이 바람직한 한국산(韓國産) 다(茶)의 증산방안(增産方案) 이라고 생각한다.

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