Studies on the Production of Thermostable Amylase. Part 1. Optimal Culture Conditions and Purification of Enzyme.

내열성 Amylase의 생산에 관한 연구 (제1보) 최적배양조건과 효소의 정제

  • 오두환 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 이강표 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 변유량 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 유주현 (연세대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1981.06.01

Abstract

A thermophilic soil isolate Bacillus sp. Y-127 was selected for the production of thermostable amylase. The strain was used for the enzyme production and the thermostable amylase was characterized. The optimum cultural conditions for the enzyme production were 6$0^{\circ}C$ at pH 7.0 for 32 hours using a mineral medium containing 2% soluble starch and 0.2% yeast extract. The extra-cellular enzyme was purified about 123-folds with about 6% recovery. The purified enzyme was stable at pH between 4.0 and 7.0, and temperature up to 6$0^{\circ}C$.

고온균중에서 amylase의 생산능이 우수한 Bacillus sp. Y-127을 토양에서 분리, 선정하고 다음과 같은 실험결과를 얻었다. 1. Amylase 생산의 최적배양조건은 nutrient broth 0.8% (w/v), soluble starch 2 % (w/v), urea 0.2 % (w/v, N기준), MgSO$_4$.7$H_2O$ 0.02 % (w/v, Mg기준), $K_2$HPO$_4$ 0.02 % (w/v, P기준), yeast extract 0.2 % (w/v), 6$0^{\circ}C$, pH7.0이었다. 2. Amylase를 (NH$_4$)$_2$SO$_4$침전, 투석, Sephadex G-150 column chromatography 및 Sephadex G-150 column rechromatography를 통해 정제한 결과 123배의 비활성 증가를 볼 수 있었다. 3. Amylase의 pH 안정성은 pH 4.0에서 7.0 사이였으며, 온도에 따른 효소의 불활성도는 온도가 증가함에 따라 증대되었다.

Keywords