한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제13권2호
- /
- Pages.153-159
- /
- 1981
- /
- 0367-6293(pISSN)
레토르트 파우치 미반(米飯)의 가열살균에 관한 연구
Studies on the Thermal Processing of Cooked Rice Packed in Retort Pouch
- Lee, Shin-Young (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
- Lee, Sang-Kyu (Hong Neung Machine Industry Co.) ;
-
Pyun, Yu-Ryang
(Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
- Yu, Ju-Hyun (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
- Han, Byung-Kon (Hong Neung Machine Industry)
- 발행 : 1981.06.30
초록
Retort pouch 식품의 가열살균에 관한 연구의 일환으로 軍用(군용) 및 야외휴대용(野外携帶用)으로의 활용이 크게 기대되는 미반(米飯)에 대해 미생물학적으로 안전하면서 품질의 손실을 최소로 할 수 있는 적정 가열살균조건을 수증기 공기 혼합계(系) 가견수냉식(加堅水冷式) 살균장치를 이용하여 검토하였다. 두께
A study was carried out to determine the optimal sterilization conditions of cooked rice packed in retort pouch and processed in a steam-air system retort. The cooked rice packed in retort pouch in various thickness (15, 20 and 25 mm) was processed at various heating temperature (110, 115 and
키워드