Studies on the Amino Acid Components of Korean Hazel Nut

한국산(韓國産) 개암 종실(種實)의 아미노산 조성(組成)에 관한 연구

  • Kim, Mi-Ran (Institute of Food Sciences, Hanyang University) ;
  • Ko, Young-Su (Institute of Food Sciences, Hanyang University)
  • 김미란 (한양대학교 식품과학연구소) ;
  • 고영수 (한양대학교 식품과학연구소)
  • Published : 1981.03.30

Abstract

Free and total amino acids of Korean hazel nut (Corylus heterophylla Fisch. var. Japonica koidz.) were identified by amino acid autoanalyzer (Technicon PNC-1 type). The results indicate that among 16 kinds of all free amino acids contained in hazel nut, arginine was the richest, and then came glutamic acid, proline, alanine, tyrosine and valine in that order. From the total amino acids which were closely related with the nutritional valuation, arginine was in the richest amount and then came with glutamic acid, proline, leucine, aspartic acid and valine.

한국산 개암종실의 유리 및 전(全)아미노산의 종류 및 함량을 아미노산 자동분석기 (Technicon PNC-1 type)에 의해서 정량한 결과 유리아미노산의 전체량은 4.14mg/g이고 전(全)아미노산의 총함량은 180.64 mg/g이며 유리 아미노산 중 아르기닌의 함량이 가장 많고 글루탐산, 프롤린, 알라닌 및 발린의 순이었고 전(全)아미노산의 경우 역시 아르기닌의 함량이 가장 높고 그 다음이 글루탐산, 프롤린, 로이신 및 아스파르트산으로서 개암중에는 영양학적으로 중요한 필수아미노산을 모두 함유하고 있어서 영양상 뿐만 아니라 풍미도 나쁘지 않다고 생각된다.

Keywords