The Korean Journal of Mycology (한국균학회지)
- Volume 9 Issue 1
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- Pages.31-37
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- 1981
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- 0253-651X(pISSN)
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- 2383-5249(eISSN)
Some Factors Affecting Growth of Diehlomyces microsporus and Chemical Control of Truffle Disease in Cultivation of Agaricus bisporus
양송이 괴균병균(塊菌病菌)의 방제(防除) 및 생장요인(生長要因)에 관한 연구(硏究)
- Kim, Gwang-Po (Institute of Agricultural Science, Office of Rural Development) ;
- Cha, Dong-Yeul (Institute of Agricultural Science, Office of Rural Development) ;
- Chung, Hoo-Sup (College of Agriculture, Seoul National University)
- Published : 1981.04.30
Abstract
Mycelial growth and fruit body formation of Diehlomyces microsporus were best on mushroom spawn extract medium and rice bran extract medium, respectively. L-asparagine, fructose and glucose were good nutrient sources for mycelial growth. Optimum temperature for mycelial growth ranged at
본(本) 시험(試驗)은 괴균병균(塊菌病菌)의 영양원(營養源) 최적온도(最適溫度) 및 pH 사멸온도방제약제(死滅溫度防除藥劑)에 관(關)한 연구(硏究)를 수행(遂行)한바 그 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 각종(各種) 배지(培地) 중(中)에서 괴균병균(塊菌病菌)의 균사생장(菌絲生長)은 양송이 종균(種菌) 추출배지(抽出培地)에서, 자실체(子實體) 형성(形成)은 미강(米糠) 추출배지(抽出培地0에서 가장 좋았다. 2.각종(各種) 영양원중(營養源中) 탄소원(炭素原)으로 L-asparagin이나 ammonium nitrate, 탄소원(炭素源)으로 glucose나 fructose에서 균사생장(菌絲生長)이 양호(良好)하였다. 3. 균사생장(菌絲生長)의 최적온도(最適溫度)는
Keywords