Abstract
The relative viscosities and osmotic coefficients of solutions of urea, 1,3-dimethyl-urea(DMU), acetamide(AA), and propionamide (PA) in dimethylsulfoxide(DMSO), water, methanol, and in ethanol have been measured at 25 and $45^{\circ}$C by viscometry and osmometry. Viscosity increment in nonaqueous solutions decreased with increasing of the partial molal volumes of the solutes, but in aqueous solution the result was inversed. Viscosity increment of aqueous solution was smaller than that of aqueous DMU solution, but that of nonaqueous urea solution was larger than that of DMU. Amides, however, showed similar viscosity increment in any solvent.Osmotic coefficients of aqueous solution of urea were larger than those of DMU. In the nonaqueous solutions urea exhibited larger deviation from Raoult's law than DMU. The results indicated that urea molecules break water-structure in water, self-associate in DMSO, and showed larger solute-solvent interaction in alcohols than DMU. It can be also confirmed that amides break alcohol structure to a greater extent than any other solutes.
요소 1,3-디메틸요소(DMU), 아세트아미드, 프로피온아미드의 상대점도와 삼투계수를 dimethylsulfoxide(DMSO), 메탄올, 에탄올 및 물용액에서 $25^{\circ}$C와 $45^{\circ}$C에서 각각 측정하였다. 수용액에서 각 용질의 점도증가량은 분몰랄부피가 증가하면서 증가하였으나 물아니 용액에서는 오히려 감소하였다. 또한 요소의 점도 증가량은 수용액에서는 DMU보다 작았으나, 물아닌 용액에서는 DMU보다 컸다. 그러나 아미드류는 어느 용매에서나 거의 같은 점도증가량을 나타내었다. 요소수용액에서 삼투계수는 DMU 수용액보다 컸으며, 물아닌 용액에서 요소용액은 DMU보다 Raoult의 법칙에서 크게 벗어났다. 이러한 사실로부터 요소는 DMSO 용액에서 자체회합을 크게 일으키고 있으며 알코올용액에서는 DMU보다는 큰 정도의 용매-용질상호작용, 수용액에서는 용매구조를 파괴하고 있음을 알았다. 아세트아미드나 프로피온아미드는 수용액이나 DMSO 용액에서보다 알코올용액에서 더 크게 용매구조를 파괴하고 있음을 알았다.