Relationship Between Egg Shell Quality and Shell Breakage and Factors that Affect Shell Breakage

란각질과 란각파열과의 관계 및 란각파열에 영향하는 제요인

  • Published : 1980.04.01

Abstract

About 6 to 8% of the eggs annually produced are broken or cracked between the hen and the consumer's carton. The majority of this breakage is due to interrelationships between egg shell quality and the many biological, environmental and managerial factors which have been individually identified as affecting breakage. Some of the factors associated with shell damage discussed in this review include age of hens, temperature ana humidity of the laying house, design of the cage systems and of the cage floors, type of material used to manufacture the cages frequency of daily egg collection in the laying house and, Probably most important, the frequency and quality of handling equipment maintenance. Age and genetic constitution of the hens, environmental temperature, and design and quality of equipment maintenance are the major factors that influence shell breakage. There is a curvilinear relationship between shell quality and shell breakage which explains why small changes in shell quality may be associated with large changes in the incidence of breakage. Published data indicate the incidence of breakage may range from as low as 1 to 2% to 35% or more for other egg producers.

연중 산란수의 6-8%가 산란시부터 소비자에게 이르는 사이에 파란으로 된다. 이들 파란의 대부분은 난각의 품질과 난각파열에 영향을 준다고 판단되는 여러 가지 생물적, 환경적, 관리적 요인들과의 상호관계에 의해 발생되고 있다. 이제까지 논의된 몇 가지 파란발생 요인들을 보면 닭의 연령, 계사의 온도와 습도, 케이지 씨스템과 케이지바닥의 설계, 케이지에 사용된 재료의 종류, 1일 채란회수, 그리고 가장 중요하게 각종 기구의 원활한 작동여부와 정비상태이다. 이 중에서 닭의 연령, 유전적 체질, 환경온도, 기구의 설계와 정비유지의 양부가 파란생성에 영향하는 중요 요인이라 하겠다. 난각의 품질과 난각파열 간에는 곡선관계에 있으므로 난각질의 조그마한 차이가 파란발생빈도에는 커다란 영향을 미치게 된바. 이제까지 보고된 문헌에 의하면 파란발생 빈도는 l-2%의 낮은 수준에서 35%의 높은 수준에 이르기까지 넓은 변이를 보여주고 있다.

Keywords