김치의 오염(汚染)에 관(關)한 연구(硏究) - 김치 재료(材料)의 농약오염(農藥汚染) -

Studies on the Contamination of Kimchi Material - Pesticide Residues in Vegitables -

  • 발행 : 1980.03.30

초록

계절별(繫節別)로 안동지방(安東地方)에서 생산(生産)되는 김치재료(材料) 채소의 농약오염도(農藥汚染度)를 보기 위하여 배추, 무우. 마늘, 고추, 오이등(等)을 수집하여 유기염소계(有機鹽素系)와 유기린계(有機燐系) 농약(農藥)을 분석(分析)해 본 결과(結果)는 다음과 같았다. 1) 초여름김치 재료(材料)채소에는 유기염소계(有機鹽素系) 농약오염(農藥汚染)이 많은 편이었고 때로는 잔류허용량(殘留許容陽)을 넘는 경우가 있었으며 토양살충제(土壤殺蟲劑)인 Heptachlor의 오염빈도(汚染頻度)는 가장 높았다. 2) 유기린계농약(有機燐系農藥)은 유기염소계농약(有機鹽素系農藥)에 비(比)하여 검출(檢出)되는 빈도(頻度)도 낮고 잔류허용량(殘留許容陽)에도 미치는 일이 없었다. 3) 늦여름 채소에 오염(汚染)된 유기염소농약(有機鹽素農藥)은 초여름 보다 높은 농도(濃度)로 검출(檢出)되는 경우가 많았고 반면에 유기린계농약(有機燐系農藥)의 검출(檢出)은 훨씬 그 빈도(頻度)가 낮았다. 4) 늦가을 김장용 채소의 오염농약농도(汚染農藥濃度)는 매우 낮았으며 검출빈도(檢出頻度)도 낮았다. 5) 늦가을 김장채소에는 잔류성(殘留性)이 약한 유기린계농약(有機燐系農藥)의 오염(汚染)은 거의 볼 수 없었다. 6) 이상(以上)의 결과(結果)로 농약사용량(農藥使用量)이 많은 여름철 채소를 많이 섭취하는 것은 그 잔류성(殘留性)으로 보아 위생적(衛生的)으로 불안(不安)한 일이라 하겠다.

In order to investigate the level of pesticide residues in the vegetables for Kimchi materials (Chinese cabbage, radish, red pepper, garlic and cucumber), which were produced in Andong district, organochlorine and organophosphur pesticide residues were analyzed using gas chromatography. The results were as follows; 1) In chinese cabbage, radish and some other vegetables harvested in early summer (June), organochlorine and organophosphur pesticide residues were detected in almost all of the samples tested, and a few of them showed a level higher than the organochlor APR(allowable pesticide residues). 2) Heptachlor, the soil insecticide was the most abundantly detected pesticide among the four organochlorine pesticides tested (Dieldrin, Endrin, BHC, Heptachlor) in this study. 3) Somewhat higher concentrations of organochlorine pesticides were detected in all kinds of sample vegetables harvested in late summer than in those harvested in early summer. And the frequency of organochlorine pesticide contamination was also increased, but the frequency of organophosphur pesticide contamination was decreased. 4) In the vegetable harvested in late autumn, level of organochlorine pesticide residues and frequency of contamination were markedly decreased and organophosphur pesticide residues (Diaginon, Malathion, Thiometon, EPN) were rarely detected. 5) The results of this study indicates that to take a lot of vegitables grown in summer was somewhat uncomfortable than those grown in autumn.

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