The Relationship between the Storage Humidity and the Sorption Rate of Red-Pepper Powder

고춧가루의 저장습도(貯藏濕度)와 흡습속도(吸濕速度)와의 관계(關係)

  • Chun, Jae-Kun (Dept. of Food Technology, College of Agriculture, Seoul Nat'l University) ;
  • Suh, Chung-Sik (Dept. of Food Technology, College of Agriculture, Seoul Nat'l University)
  • 전재근 (서울대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 서정식 (서울대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1980.03.31

Abstract

The sorption characteristics of red pepper powder were analyzed in respect to its storing humidities and the types of powder product. The sorption rate of the powder was affected by the humidity values under which it was stored. At low relative humidity values below 70% RH the sorption equilibrium was easily attained, but at the higher humidity over 75% RH the equilibrium state was not reached even after a long period of storage. From the estimation of the sorption rate at arbitrary humidity an empirical equation was obtained; In ${\frac{dw}{dt}}=n\;ln(t)+ln\;c$, where w is moisture content(%) absorbed, t is time (hour) and n and c are empirical constants which were determined from empirical data. Particle sizes and drying methods of red pepper showed little effect on the sorption behavior.

건조방법(乾燥方法)을 달리한 고추를 분수(粉粹)하여 얻은 고춧가루의 입자(粒子)크기별(別) 흡습특성(吸濕特性)을 조사(調査)한 바 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 고춧가루의 등온흡습곡선상(等溫吸濕曲線上)의 특성(特性)은 건조방법별(乾燥方法別)로는 별 차이(差異)가 없었으나 입자(粒子)의 크기에 따라서는 약간의 차이를 보였으며, 흡습속도는 저장 R.H. %가 높을수록 컸으며 저장시간이 경과함에 따라 감소하였고 저장 R.H. %의 영향은 더욱 뚜렷하였다. 2. 흡습속도곡선에 의하면 건조방법이나 입자크기에 따른 흡습속도의 차이는 뚜렷하지 않았으나 저장 R.H. %에 따라서는 현저히 차이를 나타내었으며 양대수좌표에서 흡습속도곡선은 R.H.%에 따라 구분된 직선군(直線群)을 보여 주었다. 3. 고춧가루의 저장 R.H. %가 일정할 경우 저장시간과 흡습속도와의 사이에는 다음과 같은 관계식이 성립(成立)되였으며, n 및 c를 구(求)하여 고춧가루 In$$({\frac{dw}{dt}})=n\;ln(t)+ln\;c$$의 저장시간(시(時))에 따른 수분함량(水分含量)(w,%)과 평형(平衡)에 도달하는 시간(時間)을 예측(豫測)하는 데 유용(有用)하게 이용(利用)될 수 있음을 제시하였다.

Keywords