Studies on the Preparation of Food Proteins from Castor Bean Protein

피마자 단백질의 식품화를 위한 연구

  • Yoon, Joo-Ok (Department of Food Technology, Dong Guk University)
  • Published : 1980.12.30

Abstract

Detoxified and deallergenized castor bean protein isolate was prepared from defatted castor bean pomace for use in animal feedstuffs and human foods. Succinylation and acetylation of the ${\varepsilon}-amino$ groups of the protein improved markedly the water solubility of the protein at $pH\;7{\sim}8$. The results of the amino acid analysis of the protein isolate revealed that the sulfur-containing amino acids and L-lysine were limiting amino acids and that succinylation and acetylation caused some little loss of the amino acid content. The L-methionine enriched plastein was synthesized from the protein isolate or the acylated protein isolates and DL-methionine ethyl ester by one step process with papain. By this method the extent of incorporation of L-methionine was about 50%. Pepsin hydrolyzed both unmodified and modified protein isolates at the same rate (about 92%). Tryptic hydrolysis, however, was less for the succinylated protein isolates (about 42%) and less for the acetylated protein isolates (about 26%). The protein efficiency ratio of L-methionine enriched protein isolate (about 2.5 weight %) was 90% that of reference casein. The protein efficiency ratio values of succinylated (88%) and acetylated (84%) protein isolate were 55 and 69% of reference casein, respectively.

피마자박 단백질을 사료 또는 식품화 하기 위하여 탈지 피마자박으로부터 독성분이 완전하게 제거된 단백질을 만들었다. 이 피마자 단백질의 용해도는 ${\varepsilon}$-아미노기의 숙시닐화 및 아세틸화로 $pH\;7{\sim}8$에서 현저하게 증가하였다. 아미노산 분석결과, 황-함유 아미노산과 L-리신이 제한 아미노산이었고, 아실화 과정은 아미노산 함량에 약간의 손실을 주었다. 파파인을 이용한 1 단계법 plastein 반응으로 피마자 단백질 또는 아실화 피마자 단백질과 DL-메티오닌 에틸 에스테르로부터 L-메티오닌 강화 피마자 단백질을 합성하였고, 이 방법으로 L-메티오닌 도입율은 50%였다. 피마자 단백질 및 수식된 피마자 단백질의 펩신에 의한 소화율은 모두 92% 정도였으나, 트립신에 의한 소화율은 숙시닐화 및 아세틸화 단백질이 현저하게 떨어져서 각각 42% 및 26%였다. 피마자 단백질의 단백질 효율은 L-메티오닌 강화로 카제인의 단백질 효율의 90%까지 향상되었으나, 피마자 단백질을 숙시닐화 및 아세틸화 하면 단백질 효율은 감소되어, 각각 카제인의 55% 및 69%였다.

Keywords