한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제12권2호
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- Pages.126-132
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- 1980
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- 0367-6293(pISSN)
고추씨 기름의 정제와 분석에 관한 연구
Studies on Processing and Analysis of Red Pepper Seed Oil
- Kim, Jae-Cherl (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science) ;
- Rhee, Joon-S. (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science)
- 발행 : 1980.06.30
초록
n-hexane으로 추출한 고추씨 기름에 함유되어 있는 붉은 색과 매운 맛의 제거를 시도하였다. 예상한 대로 붉은 색은 탈색 및 탈취 공정중에서 제거되었으나 매운 맛을 내는 capsaicin의 제거에는 탈취 공정은 별 영향이 없었고 탈색 공정이 아주 효과적임을 알았다. 4 %의 산성 백토를 가지고 탈색을 했을 때 capsaicin은 완전히 제거 되었다. 또한 기름 중의 capsaicin의 산성 백토에의 흡착은 산성 백토의 양을 증가함에 따라 대수적으로 감소했고 다음과 같이 Freundlich 식을 이용할 수 있음을 알았다 :
An attempt was made to remove red color and capsaicin which were contaminated in crude oil extracted from red pepper seeds with n-hexane. Both clay bleachidg and deodorization were responsible for the removal of red color. Clay bleaching was also the most effective for the removal of capsaicin, which was removed completely with 4 % clay. Capsaicin in oil was adsorbed onto the clay particles exponentially and it followed Freundlich equation :
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