The Utilization of Mutton Fat, Tallow, and Lecithin in the Broilers

육계에서의 양지, 우지 및 레시친의 이용

  • Published : 1979.09.01

Abstract

In order to evaluate the effect of lipids on the utilization of the energy and Protein of the diet, the isocaloric and isoprotein diets added with mutton fat, tallow, and lecithin at the levels of two percent and five percent were prepared. The growth of chicken and the feed efficiency were observed on hatched chicken which were fed a commercial diet for the first week, with starters for the next four weeks, and with finisher diets for the last three weeks respectively during the eight weeks of the experiment. Growth rate, feed efficiency, and average body weight gain per day were similar among the chicken fed diets containing various lipids or at the levels of two percent and five percent. The metabolizable energy of the diets was found to be from 2.713kcal to 3.059kcal per gram, and the metabolizability of the gross energy was from 62 percent to 70 percent. Also the metabolizability of basal diet was higher as compared with the diets containing lipids. And the lower energy utilization was found in the broilers fed diets containing five percent lipids than those of two percent, showing not significant difference between them. Daily metabolizable energy of three week old birds ranged from 132kca1 to 168kcal which resulted in also a tendency of lower values in the five percent diets. And daily retained nitrogen of birds ranged from 0.631 gr to 0.738 gr, which showed an increasing tendency on the birds fed five percent mutton fat and tallow in comparison with those of two percent. But the lecithin brought about a reverse tendency. The digestibility of crude fats was found to be from 48 percent to 76 percent, but not significant difference among diets plus lipids or at the levels of two percent and five percent. The birds fed five percent mutton fat and tallow showed a tendency of lower digestibility as. compared with those fed two percent, but the similar results were found between two percent and five percent lecithin fed to the birds. Then, it was tentatively concluded that the effect of the mutton fat on the energy and protein utilization was similar to tallow but resulted different tendency with lecithin.

육계사료의 대사에너지 및 단백질이용성에 미치는 양지. 우지 및 레시친첨가의 영향을 조사하기 위하여 옥수수. 대두박 및 어분을 주로 하는 사료에서 상기 유지가 각각 2% 및 5% 함유하는 사료를 단백질함량과 대사에너지함양이 동일하도록 옥수수와 대치하거나 소맥당을 첨가하여 제조하였다. 육계는 처음 1주일간 시판배합사료를 급여하고 전기 4주간 흑은 후기 3주간에 단백질과 대사에너지 함양이 각각 다른 사료로 사육하여 성장 및 사료요구율을 측정하였다. 또한 전기사료를 급여한 3주령의 마지막 3일간은 분요혼합물과 사료섭취량을 24시간 간격으로 측정하여 전기사료의 에너지이용. 실소축적량 및 지방의 소화율을 조사하였다. 육계의 성장. 사료요구율 및 평균일당 증체량과 사료요구율에 있어서 각 유지사료급여간이나 각 유지 2% 혹은 5% 급여구간에 특별한 경향은 없었고 서로 유사하였다. 대사에너지함양은 전기사료 1g당 2,713-3,059Kcal이었고 총에너지의 대사율은 62-70%로 기초사료급여구가 가장 높았으며 유지 2% 첨가시에 비교하여 5% 첨가시에 낮아지는 경향이 있었으나 유지의 종류에 의한 특별한 경향은 발견되지 않았다. 3주령시에 1일1수가 대사하는 에너지량은 132-168Kcal였으며 유지의 첨가량이 5%로 증가할 때 낮아지는 경향이 있었다. 이때 질소 축적량은 0.631-0.738g이었으며 양지와 우지의 첨가량이 5%로 증가할 때 2% 첨가시에 비교하여 증가하는 경향이 있었으나 레시친의 경우는 그 반대였다. 유지의 소비율에 있어서도 48%로부터 76%의 범위에 있었으나 서로 유의차는 없었고 기초사료급여구가 가장 낮고 양지 및 우지의 경우는 2% 급여시보다 5% 급여시가 높았다. 이러한 값들은 어분중에 함유된 지질과산화물에 기인한다고 추측되었으나 레시친급여구의 유지의 소화율은 2% 급여시와 5% 급여시에 유사한 값을 나타내었다. 이상과 같이 단백지 및 에너지이용에 있어서 양지는 우지와 비슷하였으나 레시친과는 경향이 다르다는 것이 추측되었다.

Keywords