Studies on the Red Pigment Produced by Monascus sp. in Submerged Culture. Part I Isolation of Strain and Cultural Conditions of Pigment Produced

액침진탕 배양에 의한 Monascus sp..가 생산하는 적색색소에 관한 연구 제1보 균주의 분리 및 색소생산 배양 조건

  • Published : 1979.03.01

Abstract

Fungi which produce red pigment were isolated from tapioca chips, Korean Koji, air, and plant leaves. Among the Fungi, T-1 strain was selected as test strain. This strain was identified as a Monatcus sp. by the morphological propeties. Various culture conditions, and physical and physiological characteristics of red pigment were studied. According to the studies of culture conditions, optimum condition was found to be pH 6.5; 4 days of incubation; temperature, 32~33 c: 3.5% of Tapioca chips powder as carbon source, 0.2% of sodium nitrate as nitrogen source and 100 ml of medium in the 500 ml Erlenmyer flask at a rotary shaker (rpm180) as aeration condition. Also effective levels of vitamins, amino acids and inorganic compounds was found to be l$\mu\textrm{g}$/ml of folic acid and niacin; 0.3% of L-arginine, L-glutamic acid and L-proline; and 0.001% of manganese dioxide giving good results.

적색색소의 생산을 위하여 태국산 tapioca chips와 곡자, 공기, 식물의 잎으로부터 우수한 균주를 선별하였고 이의 형태적 특성을 조사 동정하였다. 배양조건으로 온도, pH, 탄소원, 질소원, 통기효과, amino산, vitamin, 무기염류 등이 색소생산에 미치는 영향을 조사하여 최적조건을 구하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1) 선별된 균주는 형태적 특성을 근거로 균사에 격벽과 균사체끝에 피자기를 가지고 자낭포자와 분생포자를 만들며 특수구조인 후피포자가 있는 Monascus sp. 로 동정되었다. 2) 최적 배양조건은 온도 32~33$^{\circ}C$, pH 6.5, 탄소원으로 Tapioca chips 분말 3.5%, 질소원으로 NaNO$_3$ 0.2%, 금속이온은 MnO$_2$ 0.001% 첨가가 가장 좋았고 통기효과는 100/500mι(v/v) 진탕배양 (180rpm)에서 4일 배양이 가장 효과적이었다.

Keywords