Gas Liquid Chromatographic Analysis of Fatty Acids in Ginseng Products

Gas Liquid Chromatography에 의한 인삼(人蔘) 제품(製品) 중의 지방산(脂肪酸) 분석(分析)

  • Yoon, Tai-Heon (Food and Nutrition Laboratory, Clinical Nutrition Research Center) ;
  • Kim, Eul-Sang (Food and Nutrition Laboratory, Clinical Nutrition Research Center)
  • 윤태헌 (임상영양연구소 식품영양연구실) ;
  • 김을상 (임상영양연구소 식품영양연구실)
  • Published : 1979.09.15

Abstract

Six commercial ginseng products, red ginseng, white ginseng I and II, red ginseng extract, white ginseng extract I and II were extracted with ethyl ether. Total fatty acid composition of the extracted free lipids was analyzed by gas liquid chromatography and digital integrator was used to measure the area of each peak. Crude lipid contents of red and white ginsengs were similiar. Those of red ginseng extract, white ginseng extract I and II were 1.10, 1.13 and 0.40%, respectively. It was found that 22 kinds of fatty acids existed in red and white ginsengs. Among them, 16 kinds of even numbered fatty acids were identified. Linoleic acid in red and white ginsengs was the most abundant. The contents of that in red ginseng, white ginseng I and II were 63.33, 45.55 and 41.06%, respectively. The next most abundant acid was palmitic acid, the contents of which were 11.30, 14.4 and 18.10% for red ginseng, white ginseng I and II, respectively. Major fatty acids for red ginseng extract and white ginseng extract I were linoleic and palmitic acids in the same order of magnitude. Linoleic and palmitic acids for red ginseng extract were 15.93 and 15.71 %, respectively, while linoleic and palmitic acids for white ginseng extract I were 21.94 and 19.15%, respectively. However, white ginseng extract II contained only 9.21% of linoleic acid and 16.13% of palmitic acid which was the major fatty acid.

시판되고 있는 홍삼(紅蔘)과 백삼(白蔘), 홍삼(紅蔘) 엑기스와 백삼(白蔘) 엑기스를 구입하여 ethyl ether로 추출한 다음 지방질(脂肪質)의 총(總) 지방산(脂肪酸) 조성(組成)을 GLC로 분석 확인하였고 각 peak면적은 integrator로 계산하였다. 1. 홍삼(紅蔘)과 백삼(白蔘) II의 조(粗) 지방질(脂肪質) 함량은 각각 0.86%와 0.82%로 비슷하였고 백삼(白蔘) I의 조(粗) 지방질(脂肪質)은 0.54%였다. 엑기스에서는 홍삼(紅蔘) 엑기스와 백삼(白蔘) 엑기스 I에서 다같이 약 1.1%정도였는데 다만 백삼(白蔘)엑기스 II에서만 0.40%로서 함량이 가장 적었다. 2. 홍삼(紅蔘)과 백삼(白蔘)에서 $C_{10:0}$을 제외한 $C_{6:0}$에서 $C_{24:1}$까지 분리된 총 22개의 peak중 16개의 우수 지방산(脂肪酸)을 확인하였으며 홍삼(紅蔘)과 백삼(白蔘)의 주지방산(主脂肪酸)은 linoleic acid로서 홍삼(紅蔘)이 63.33%, 백삼(白蔘) I 45.55%, 백삼(白蔘) II 41.06%였다. 그 다음으로 많은 지방산(脂肪酸)은 palmitic acid로서 홍삼(紅蔘)은 11.30%였고 백삼(白蔘) I과 II는 이보다 다소 많았다. 3. 홍삼(紅蔘) 엑기스에서는 linoleic acid가 15.93% palmitic acid가 15.71%로서 이 두 지방산(脂肪酸)이 주(主) 지방산(脂肪酸)을 이루고 있었고 백삼(白蔘) 엑기스 I에서도 linoleic acid가 21.94%, palmitic acid가 19.15%로서 역시 이 두 지방산(脂肪酸)이 주(主) 지방산(脂肪酸)을 이루고 있었다. 그러나 백삼(白蔘)엑기스 II에서는 16.13%인 palmitic acid가 주(主) 지방산(脂肪酸)을 구성하고 있었다.

Keywords