한국미생물·생명공학회지 (Microbiology and Biotechnology Letters)
- 제6권1호
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- Pages.27-31
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- 1978
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
효모에 의한 과실주중의 감산효과에 관한 연구 (제2보) Schizosaccharomyces japonicus var japonicus의 양조학적 성질
Studies on the Malic Acid Degradation in Wine by Yeast (Part 2) Zymologic Characteristics of Schizosaccharomyces japonicus var. iaponicus
초록
과실주중 산미가 강한 사과산을 효모에 의하여 분해하는 미생물학적 감산 현상을 규명하기 위하여 공시균으로서 말기의 과피로 부터 분리, 동정한 Schizosaccharomyces japonicus var. japonicus에 대하여 양조학적 성질을 검토하였다. 공시균은 pH 4.2~4.8, 알코올은 12%이하, SO
The malo-alcoholic fermentation characteristics of Schiozaccharomyces japonicus var. japonicus which was freshly isolated from strawberry were studied. A good assimilation of malic acid by the strain was observed under the following conditions:pH 4.2∼4.8, alcohol content less than 12%, sulfur dioxide concentration less, than 150 ppm, and less than 0.01% of Mn
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