Studies on the Microbial Glucose Isomerase -Part 3. Enzymatic Characteristics of Glucose Isomerase from Streptomyces spp. K-14-

미생물(微生物)의 포도당(葡萄糖) 이성화(異性化) 효소(酵素)에 관(關)한 연구(硏究) -(제삼보(第三報)) Streptomyces spp. K-14에서 생산(生産)된 포도당(葡萄糖) 이성화(異性化) 효소(酵素)의 특성(特性)에 관(關)하여-

  • Han, Moon-Hi (Applied Biochemistry Laboratory, Korea Institute of Science & Technology) ;
  • Chung, Tai-Wha (Applied Biochemistry Laboratory, Korea Institute of Science & Technology)
  • 한문희 (한국과학기술연구소 응용생화학연구실) ;
  • 정태화 (한국과학기술연구소 응용생화학연구실)
  • Published : 1978.12.30

Abstract

Enzymatic characteristics of glucose isomerase from Streptomyces spp. K-14 were studied. The optimum pH and temperature of the enzyme reaction are $pH\;7.5{\sim}8.0$ and $70^{\circ}{\sim}75^{\circ}C$, respectively, in the presence of 5 mM $MgSO_4{\cdot}7H_2O$ and 2 mM $CoCl_2{\cdot}6H_2O$. The enzyme activity was activated by both $Mg^{++}$ and $Co.^{++}\;Mg^{++}$ is required for the initial activation of the isomerization reaction, whereas $Co^{++}$ was essential for the increased stability of the enzyme protein. Glucose concentration up to 60% did not affect the reaction velocity as well as the equilibrium conversion of the enzyme.

Streptomyces spp. K-14에서 생성되는 포도당 이성화효소의 특성에 대해서 연구하였다. 효소 반응의 최적 pH와 온도는 5 mM $MgSO_4{\cdot}7H_2O$와 2 mM $CoCl_2{\cdot}6H_2O$의 존재 아래에 각각 $7.5{\sim}8.0$ 그리고 $70^{\circ}{\sim}75^{\circ}C$로 나타났다. 이러한 이성화 효소는 $Mg^{++}$$Co^{++}$두 양이온에 의하여 활성화 되었는데 $Mg^{++}$는 이성화 반응의 초기 활성화에 소요 되었으며 $Co^{++}$는 효소 단백질을 안정화 하는데 소요 되었다. 포도당 농도 60%까지는 효소 반응속도나 효소의 이성화율에 영향을 끼치지 않았다.

Keywords