Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 10 Issue 2
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- Pages.203-208
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- 1978
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- 0367-6293(pISSN)
Chemical Changes in the Lipids of frozen Mackerel ordinary Muscle during low Temperature Storage
고등어 보통육의 냉동저장중(冷凍貯藏中) 지질(脂質)의 변화(變化)에 관한 연구(硏究)
- Ahn, Myung-Soo (SungShin Women's Teachers College) ;
- Chung, Tae-Yung (Chungang Univ.) ;
- Lee, Sang-Kyun (Seoul Health Junior College)
- Published : 1978.04.30
Abstract
A study was made on the changes in Acid Value (AV) and Peroxide Value (POV) of the Mackerel ordinary muscle during low temperature storage. Three different samples were used-natural (control), ascorbic acid (As. A)-added and NaCl-added. The samples were stored at the temperature of
고등어 보통육을 ascorbic acid 및 NaCl을 처리하여 냉동저장시 지질의 변화를 산가, 과산화물가 및 지방산조성의 변화 등을 통하여 고찰한 결과는 다음과 같다. 1. 고등어보통육(肉)의 냉동저장기간동안 AV와 POV는 무첨가구에 비하여 As A첨가구는 AV 및 POV가 낮고 NaCl첨가구는 높은 AV 및 POV를 나타내었다. 2. 고등어 육지질(肉脂質)의 지방산조성은 GLC법으로 분석한 결과
Keywords