한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제10권1호
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- Pages.16-26
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- 1978
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- 0367-6293(pISSN)
형광(螢光)을 이용한 불량식품(不良食品)의 감별(鑑別) - 식품(食品)의 발광(發光) 패턴 -
Detection of Adulterated Foods by the Use of Fluorescence
- 이미순 (덕성여자대학 식품영양학과)
- Lee, Mie-Soon (Department of Food and Nutrition, DukSung Women's College)
- 발행 : 1978.02.28
초록
UVSL-25 mineralight를 조사(照射)한 경우에 발생하는 식품자체(食品自體)의 형광(螢光)을 이용하여 Adulteration이나 변질(變質)에 의한 불량식품(不良食品)을 감별(鑑別)할 수 있는 방법확립(方法確立)을 시도(試圖)해 보았다. 형광(螢光)의 육안관찰(肉眼觀察) 및 표면발광(表面發光)의 스펙트럽분석(分析)은 본 실험조건(實驗條件)하에서는 식품감별방법(食品鑑別方法)으로 부적당하게 보였다. 유동(流動)파라핀에 현탁(懸濁)된 분말물질(粉末物質), 또는 액체(液體) 시료(試料)의 흡수(吸收) 및 발광(發光)스펙트럼은 식품(食品)의 종류에 따라 특징적인 패턴을 나타냈다. 재현성(再現性)있는 실험결과(實驗結果)를 얻기위해서는 시료(試料)의 균일성(均一性)이 가장 중요한 요인으로 보였다.
Establishment of detecting method for adulterated foods was attempted by the use of fluorescence at the irradiation of UVSL-25 mineralight. Visual observation and spectral analysis of superficial luminescence appeared to be improper as detecting method of food substances. Absorption and fluorescence spectra of powdered substances suspended in liquid paraffin or liquid sample revealed characteristic patterns depending on foods. Uniformity of samples was shown to be the most important factor to obtain reproducible results.
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