Applied Biological Chemistry
- Volume 20 Issue 3
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- Pages.292-295
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- 1977
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
A Study on the Physicochemical Properties of Trichosanthes kirilowii Max. Starch.
천화분(天花粉) 전분(澱粉)의 이화학적(理化學的) 성질(性質)에 관(關)한 연구(硏究)
- Koh, Jeong-Sam (Dept. of Agricultural Chemistry, Cheju National University) ;
- Kim, Hyeong-Ok (Dept. of Agricultural Chemistry, Cheju National University)
- Published : 1977.09.30
Abstract
Physicochemical properties of Trichosanthes kirilowii Max. root and starch were investigated. Trichosanthes kirilowii root is made up of 69% of moisture, 2.7% of protein, 0.3% of crude fat, 2.0% ash and 3.4% of crude fiber. Starch granules were in the range of 4.1-22.0 microns in size, the average being 11.0 microns. The starch had raising power of 87.5, amylose content of 26.7% alkali number of 34.3 and blue value of 0.42. The initial and final gelatinization temperature were
하늘타리 뿌리의 일반성분(一般成分)과 천화분(天花粉) 전분(澱粉) 이화학적(理化學的) 제특성(諸特性)을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 하늘타리 뿌리의 화하적(化學的) 조성(組成)은 수분이 69.0%, 조단백질(粗蛋白質) 2.7%, 조지방(粗脂肪) 0.3%, 회분(灰分) 2.0%, 조섬유 3.4%이며 전분함량은 25.2%로서 다른 전분원료에 비하여 높았다. 2. 전분의 팽창력은 87.5%로 일만 곡류와 서류보다는 높았으며 amylose함량(含量)은 26.7%였다. 3. Alkali number는 34.3이었으며 Blue value는 0.42로서 고구마 전분(0.35)보다는 높고 도토리 전분(0.43)과 밀전분(0.41)과 비슷하였다. 4. 호화개시온도는
Keywords