UTILIZATION OF UNEXPLOITED ALGAE FOR FOOD OR OTHER INDUSTRIAL USES 1. CHEMICAL COMPOSITION OF UNEXPLOITED ALGAE AND EXTRACTION OF ALGAL PROTEIN

미이용해조류의 이용화에 관한 연구 I. 미이용해조류의 성분조성과 조류단백질의 추출

  • Published : 1976.11.01

Abstract

Forty one samples from thirty three species of algae (19 from 15 species of Rhodophyceae, 18 from 14 species of Phaeophyceae, 3 from 3 species of Chlorophyceae, and 1 of marine Phanerogams) collected from several locations on the east, west and south coast of Korea, were analyzed for their contents of crude protein, fat, cellulose, ash, nitrogen free extract, amino nitrogen, and total amino acids. For the examination of extractability of algal protein with water, 4 species of algae, Sargassum thunberggi, Grateloupia filicina, Phyllospadix japonica, and Sargassum confusum, were analyzed. And the effect of some precipitation treatments for isolation of algal protein was also tested. As a matter of fact, Rhodophyceae showed high content in crude protein and low in crude fat while the case was opposite for Phaeophyceae and Chlorophyceae. Refering to the content of crude protein and total amino acids, the recommendable algae for protein sources were Sargassum thunbergii, Acrosorium flabellata, Phacelocarpus japonicus, Laurencia okamurai, Laurencia intermedia, Grateloupia filicina, Chondrus ocellatus, Gloiopeltis furcata, Gigartina tenella, Dictyota dichotoma, and Scytosiphon lomentaria. Methanol treatment appeared most effective in precipitation isolation of protein from water extracts whereas pH control method did not so beneficial. The precipitation rate of protein was particularity higher in the extract of Sargassum confusum ana the lowest was makted from the extract of Sargassum thunbergii.

미이용해조류를 주로 한 33종류 41개시료(홍조류 15종 19개시료, 갈조류 14종 18개시료, 녹조류 3종 3개 시료, 해산현화직물 1종 1개시료)의 조단백질, 조지방, 조섬유, 조회분, 가용성무질소물, 아미노태질소 및 총 아미노산의 조성을 조사하였고, 이 중 조단백질 함량이 높은 지충이, 지누아리 및 조단백질함량이 낮은 거머리말, 알쏭이모자반의 4종류를 시료로 하여 조류단백질의 추출율과 추출액중의 단백질의 침전조건에 대하여 조사 검토하였다. 1. 일반적으로 홍조류에는 조단백질함량이 높고 조지방함량이 낮은 것이 많은데 비하여 갈조류 및 녹조류에는 조단백질함량이 낮고 조지방함량이 높은 것이 많은 경향을 보였다. 2. 조단백질함량과 총아미노산량으로 보아 단백질자원으로서 유용한 조류로는 지충이, 부채꼴아크로소리움, 꿩꼬리, 오카무라서실, 검은서실, 지누아리, 진두발, 불등가사리, 돌가사리, 디크티오타, 고리매 등을 들 수 있고, 반대로 큰디크티오타, 코르다리아, 비틀 대모자반, 알쏭이모자반, 외톨개모자반, 도박, 털도박, 미끌도박, 남작파래, 구명갈파래, 거머리말 등은 그 함량이 극히 낮았다. 5. 분말시료를 물로 추출할 때 8시간 동안에 조체의 총조단백류외 $30\~40\%$ 추출되었으며, 조체단백질함량의 다과에 따른 추출율의 차는 별로 없었다. 또한 조류단백질의 추출속도는 4시간 동안에 총추출단백질의 3이상이 추출되었다. 4. 추출액중의 단백질침전법으로서는 methanol 처리법이 가장 효과적이었고, 다음이 가열처리법, TCA 처리법의 순이였으며, pH 조절법이 가장 못하였다. pH 조절법에 있어서는 pH5 부근으로 조절하는 것이 효과저인 경향을 보였다. 5. 추출액중의 단백질의 침전율은 알쏭이모자반의 것이 가장 좋았고 다음이 지누아리. 거머리말의 순이였으며 지충이의 것이 가장 못하였다.

Keywords