부식산(腐植酸)의 식물(植物)에 대한 염분피해(鹽分被害) 완화작용(緩和作用)

The Effect of Humic Acids on the Moderation of High Salt Toxicity

  • 이용석 (농촌진흥청 작물개량연구사업소)
  • 심사 : 1977.05.19
  • 발행 : 1976.12.20

초록

부식산(腐植酸)이 식물생장(植物生長)에 있어 고염 피해(被害)에 미치는 영향을 구명(究明)하기 위하여 옥수수 및 조류(藻類)를 사용(使用)한 영양액 재배시험(栽培試驗) 결과(結果)는 다음과 같다. 1) 옥수수에 있어서는 소량이 부식산(腐植酸)(탄소(炭素)로 5ppm)처리(處理)가 고염에 의(依)한 생육피해(生育被害)를 현저히 저하 시켰으며 2) 조류(藻類)에 있어서도 소량의 부식산(腐植酸)(20ppm) 처리가 고염(高鹽)에 의(依)한 피해(被害)를 현저히 저하 시켰으나 부식산처리의 농도간(濃度間)에는 큰 차이가 없었다.

Corn (Zea may L.) and Algae (Botridium sp.) were grown in the nutrient solution to investestigate the effects of humic substances on the moderation of high salt toxicity. The results are as follows: 1) The addition of small amount of humic substances (5 ppm C) drastically decreased the high salt toxicity of corn growth. 2) The addition of 20ppm humic substances was also decreased the high salt toxicity in algaegrowth. Different concentration of humic substances, however, did not show significant difference in algae yield.

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