Studies on the Utilization of Fish Flour -Part 1. Removal of TMA and Lipids from raw Cololabis Saira-

어육단백질(魚肉蛋白質)(Fish Flour)의 실용화(實用化)에 관(關)한 연구(硏究) -(제(第)1보(報)) TMA 및 지방(脂肪)의 제거(除去)-

  • Ryu, In-Deok (Lab. of Han Ill Feed Mill Ind. Co., Ltd.) ;
  • Kim, Dong-Soon (Department of Food and Nutrition, Yeung Nam University) ;
  • Yang, Ryung (Department of Food Engineering, Yon Sei University) ;
  • Ryu, Ju-Hyun (Department of Food Engineering, Yon Sei University)
  • 유인덕 (한일사료공업주식회사 연구실) ;
  • 김동순 (영남대학교 가정대 식품영양과) ;
  • 양륭 (연세대학교 이공대 식품공학과) ;
  • 유주현 (연세대학교 이공대 식품공학과)
  • Published : 1976.12.28

Abstract

For removal of trimethylamine (TMA) which is generally accepted as the main component of marine fish oder and the lipids in marine fish which contribute directly or indirectly to the odor of fish flour, extractions of raw Cololabis saira were carried out with Ethanol-Water Mixture or Absolute Ethanol. Results obtained are as follows: 1. Efficient extraction of TMA from raw Cololabis saira took place when final concentration of ethanol was $40%{\sim}55%$. 2. When successive extraction of raw Cololabis saira was carried out with boiling absolute ethanol, the extraction proceeded in two distinct stages: a) In the first stage, efficient dehydration of raw Cololabis saira and efficient TMA extraction took place simultaneously. b) In the second stage, efficient lipid extraction followed after the dehydration stage.

생선(生鮮)으로 부터 생선(生鮮) 냄새를 효과적(效果的)으로 제거(除去)하기 위한 기초작업(基礎作業)으로서 ethanol과 물을 추출용매(抽出溶媒)로 사용(使用)하여 꽁치로 부터 생선(生鮮) 냄새의 주성분(主成分)인 trimethylamine과 변패(變敗)의 원인(原因)이 되며 직접간접(直接間接)으로 불쾌취(不快臭)를 조성(造成)하는 지방(脂肪)을 제거(除去)할 목적(目的)으로 실험(實驗)하였던 바 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 꽁치중(中)의 trimethylamine은 추출시(抽出時)의 ethanol의 최종농도(最終濃度)가 $40{\sim}55%$ 수준이었을 때 가장 추출(抽出)이 잘되었다. 2. 꽁치를 boiling absolute ethanol로서 연속추출(連續抽出)을 행(行)할 때 추출(抽出)은 서로 다른 두 단계로 진행(進行)되었다. a) 추출(抽出)의 첫 단계에선 생선(生鮮)의 탈수(脫水)와 동시(同時)에 trimethylamine이 주(主)로 추출(抽出)되었으며 b) 생선(生鮮)이 탈수(脫水)된 그다음 단계에서 지방(脂肪)이 효율적(?率的)으로 추출(抽出)되었다.

Keywords