한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제8권1호
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- Pages.6-11
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- 1976
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- 0367-6293(pISSN)
유제품중(乳製品中)의 내열성세균(耐熱性細菌)에 관한 연구 제1보 원유(原乳)와 시유중(市乳中)의 내열성세균(耐熱性細菌)의 분포(分布)
Studies on the Thermoduric Bacteria in Raw Milk and Dairy Products Part I. Distribution of Thermoduric Bacteria in Raw Milk and City Milk
- 최병규 (건국대학교 축산대학 축산가공학과)
- Choi, Byung-Kyu (Department of Animal Food Technology, College of Animal Husbandry, Kon Kuk University)
- 발행 : 1976.03.28
초록
1. 원유와 시유 40점에서 내열성균으로 생각되는 330균주의 세균이 분리되었다. 2. 현미경적 관찰, 생리적시험, 단백질분해성과 지방분해성으로 보아 Bacillus stearothermophilus 125균주, Bacillus coagulans 69균주, Bacillus subtilis 57균주, Bacillus cereus 76균주, Lactobacillus thermophilus 3균주로 동정되었다. 3. 이들 반이상의 균주들은 skim milk배지에서
1. Three hundred and thirty three strains of thermoduric bacteria from raw milk, H.T.S.T. sterilized milk and U.H.T. sterilized milk in the market were isolated after heat treatment at
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